Охоронці Кернеса здійснили напад на учасників харківського мовного Майдану (ФОТО, ВІДЕО)

17 серпня в саду Шевченка поряд з акцією на захист української мови проводився захід Молодих регіонів з приводу відкриття виставки “Харків — місто, яке пережило війну”. Якщо й оминути питання піару політичної сили на темі Другої світової війни, можна було помітити інші напрочуд цікаві речі.

Молоді регіони встановили намети зі своєю символікою, і активісти мовного майдану поцікавилися, чи мають вони відповідний дозвіл від міської ради. Раніше співробітники мерії та міліції забороняли встановити на мовному Майдані наметі чи навіть тент від сонця, апелювали що намети – це мала архітектурна форма і для їх встановлення необхідний дозвіл міськради. Регіонали сказали, що мають дозвільні документи від міськради, але не на місці проведення акції. Після чого було викликано міліцію, щоб розібратися в ситуації. Міліціянти, за декілька годин так і не побачили документів з приводу спорудження малих архітектурних форм в центрі міста, але не відреагували на подію негайним знесенням наметів (як це було 3 липня, коли міліція знесла намети мовного Майдану). Якщо співставити цей факт з шістьма судовими заборонами акції на захист української мови, висновки напрошуються самі собою – існують подвійні стандарти щодо різних громадських та політичних сил.

Далі було ще цікавіше. Особа, яка відрекомендувалася представником департаменту міськради, почала брутально ображати людей, які підтримують мовну акцію, говорити: “Спочатку свої мотузки познімайте. На лоб собі приклей — і стій”. Після цього ця людина зателефонувала, сказавши: “ Там у них мотузки висять біля пам’ятника Шевченку, треба щось зробити”. Через кілька хвилин до місця проведення мовної акції підійшли шестеро людей класичної бандитської зовнішності (чорні окуляри, кремезна статура, жувальна гумка і т.д.) і сказали, що в них є сигнал, що тут “проводиться несанкціований мітинг”. Вони почали зривати плакати та кидати їх до смітника, не реагуючи на жодні зауваження активістів. На всі спроби припинити свавілля, відповідали усмішкою та лайкою. Коли їхні дії почали активно фіксувати на мобільні телефони та камери, молоді люди сіли до автомобіля Шивроле і уїхали.Через кілька хвилин, людину, яка керувала діями бандитів, бачили в складі охорони мера міста Г. Кернеса. До речі, Генадій Адольфович не виявив особливого бажання спілкуватися з активістами і відповідати на питання, чому його охоронці нападають на мирну акцію. Півтори години активістам не вдавалося викликати міліцію, і коли нарешті правоохоронці приїхали, свідки події написали заяву про злочин.

Додатково:

Чиновники Харківської міської ради вчинили напад на учасників акції мовного Майдану

Соседство с «регионалами» и новые потери защитников языка

Харківський мовний Майдан 2012: хроніка

Майдан на захист української мови – Харків

https://www.facebook.com/events/421856167853276

http://vk.com/event40580417

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст

2 Comments

  1. НАМЛЮВАТИ…? Що за слово таке, з Польщі чи з Угорщини?

Comments are closed.