В Сирії вбито російського військового радника

Повстанці заявляють, що убили російського генрала – радника міністра оборони Сирії

Армія вільної Сирії повідомила 8 серпня, що її бійці вбили військового радника міністра оборони і начальника генерального штабу сирійських збройних сил, генерала російської армії Володимира Петровича Коджаєва. Про це повідомив телеканал “Аль-Арабія”.

За його інформацією, разом з російським генералом убито і його перекладача Ахмад Айка.

Повстанці відзначають, що ця операція доводить участь Росії у придушенні виступів проти Башара Асада.

Противники режиму Асада відзначають, що генерала ліквідували під час спільної операції декількох опозиційних збройних формувань.

За тиждень з гаком до цих подій, наприкінці липня, кульмінацією спільного святкування Дня військово-морського флоту Росії та Дня флоту України у Севастополі стала зустріч учасниками та тисячами глядачів морського параду російського сторожового корабля “Сметлівий”, що повернувся із середземноморських маневрів. Ще два учасники далекого походу – десантні кораблі ЧФ “Микола Фільченков” та “Цезар Куніков” – зайшли до бази напередодні. Флагмана ж цієї тактичної групи – СКР “Сметлівий” командування ЧФ Росії притримало на добу на зовнішньому рейді Севастополя. Це було навмисне зроблене для ефектного заходу корабля до головної бухти міста та урочистого проходження повз стрій українських та російських кораблів.

На зовнішньому рейді Севастополя “Сметлівого” зустрів український корвет “Тернопіль”, який під оплески трибун супроводив російського фрегата до причалу.

На запитання ВВС Україна, чи були пов’язані маневри кораблів ЧФ у східному Середземномор’ї з військовим конфліктом у Сирії, де розташована російська база Тартус, командувач ЧФ контр-адмірал Олександр Федотєнков відповів, що “в Сирії моряки Чорноморського флоту ніяких завдань не виконували”.

“Об’єднаний загін кораблів Військово-морського флоту Росії, до якого входять кораблі та судна Північного, Балтійського і Чорноморського флотів, під єдиним командуванням, відпрацьовував навчання з підготовки до вересневих навчань “Кавказ-2012”, – пояснив пан Федотєнков.

З власних джерел Майдану відомо, що на початку липня 2012 три бойові кораблі Чорноморського флоту Росії відправилися у Сирію, в якій точаться збройні змагання, задля виконання якоїсь операції. На борт з офіцерського складу ЧФ брали виключно “добровольців”, яких неофіційно попередили про небезпеку операції. Однак, добровольці все ж знайшлись – тому що тим, хто відмовився, також неофіційно світить “ротація”, із потраплянням у чергу на перевод до Калінінграду. Офіцерські родини ЧФ РФ, які звикли роками до мирного і затишного мешкання у південному місті Севастополь, морально не готові змінити цей образ життя на холодні хвилі північних морів.