Здатність окремих членів працювати в ОВК №146 у Кременчуці під питанням

На перше засідання окружної виборчої комісії, що організовує вибори в Кременчуці, замість 18 членів прийшло лише 15. Не доїхали кримчани та киянин.
80-річний голова ОВК Євген Габєлков заявив, що йому буде важко керувати комісією, однак після консультації з партійним штабом заяву про складання повноважень писати поки що передумав.
Досить похилого віку і секретар комісії Віра Лашко, яку висунула в ОВК партія “Молодь до ВЛАДИ”

Перше засідання окружної виборчої комісії округу №146 (ОВК) відбулося в Кременчуці в Будинку дитячої та юнацької творчості.
На засідання прибуло 13 членів комісії замість вісімнадцяти.
Як пояснили представники мерії, що допомагали зібрати перше засідання, не вдалося зв’язатися з тими членами ОВК, що мають кримську прописку. А це Володимир Новоселов з Ялти, висунутий партією “БРАТСТВО” (про яку в Кременчуці мало хто чув) та двоє мешканців Сімферополя: Ірина Маргушина від “Руського блоку” і Катерина Пурчел (партія “РУСЬ ЄДИНА”).
Також не прибув на засідання Сергій Кучер, який має реєстрацію в Києві, висунутий не менш маловідомим у місті об’єднанням “Єдина Родина».

Відкрив засідання голова ОВК Євгеній Габєлков (представник Християнсько-демократичної партії України). Він розповів, що має проблеми зі здоров’ям, бо вже досить поважного віку – 1932 року народження. Тож фактично далі пан Габєлков виконував роль весільного генерала, довіряючи основні питання коментувати та вирішувати своїй заступниці Наталі Ошмаріній. Незважаючи на те, що це було лише перше засідання комісії, пані Ошмаріна почувалася досить впевнено і вела засідання професійно.
Хоча суб’єктом її висування значиться Ліберальна партія України, складалося враження, що вона в досить непоганих стосунках із головою міської організації Партії регіонів Миколою Чернишем. В усякому разі в неформальній обстановці він до неї звертався просто на ім’я.
Своїм поважним віком привернула увагу і секретар комісії Віра Лашко, яку висунула до ОВК партія “Молодь до ВЛАДИ”.

На перше засідання завітав секретар міської ради Кременчука Василь Івко, який пообіцяв повне сприяння в роботі в організаційному плані. Мовляв, завтра ж поставлять і нові комп’ютери, і сейф, і навіть забезпечать транспортом.
Члени ОВК прийняли присягу і розписали графік чергувань. Поки що комісія працюватиме з 8-ї до 17-ї години. Телефон: 20684

Після того, як засідання закрилося, в залі лишилися двоє представників Партії регіонів та керівний склад ОВК і найбільш досвідчений у проведенні виборів член комісії Михайло Майборода, представник «Батьківщини». Усі хором (за винятком секретаря, що сиділа мовчки) почали умовляти Євгенія Габєлкова написати заяву про те, що він складає з себе повноваження голови і хоче залишитися рядовим членом комісії. (Про таку ймовірність він напередодні заявив журналістам на короткому брифінгу).
Пан Габєлков спочатку нібито погодився. Однак, сказав, що йому треба порадитися з партійним штабом. Через кілька хвилин після короткої розмови по мобільному він заявив, що поки що не готовий писати заяву.

Коли відбудеться наступне засідання комісії не оголошували, пообіцяли, що повідомлять додатково.

Юлія Билина

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair