Фотовиставка ,,Промінь надії”

У п’ятницю 21 вересня у галереї Кентшинського центру культури відкрилася фотовиставка ,,Промінь надії”, присвячена 65 – тим роковинам операції ,,Вісла”. Виставку відкрив голова Кентшинського гуртка ОУП Збігнев Гомза. Він привітав усіх присутніх а зокрема запрошених гостей: бургомістра Кентшина Кшиштофа Гецьмана, його заступника Анджея Дегурського, голову міської ради Галину П’ясецьку, депутатів міської ради Броніслава Гоздевського та Маріана Торунського а також пароха греко-католицької парафії у Банях Мазурських о. Павла Старуха ЧСВВ і диретора КЦК Дам’яна Нетшебу. Збігнев Гомза сказав, що метою заходу є зображення долі українських родин виселених силоміць з рідних земель у 1947 р. та поселених на території Кентшинського повіту . Він також подякував усім, які організували захід.

Опісля слово взяв бургомістр Кентшина. У своїй промові він зосередив увагу на значенні слова батьківщина – так важливому в житті кожного народу та людини. Він закликав до взаємної пошани, терпимості та розуміння кривд вчинених тоталітаризмом.

З рефератом про операцію ,,Вісла” виступив секретар Кентшинського гуртка ОУП Андрій Сидор, в якому розказав про причини, підготовку, перебіг та наслідки примусової депортації 1947 р.

На закінчення член місцевої управи ОУП Славомир Іванюра показав присутнім фотографії даючи необхідні пояснення.

Виставку відкривають знімки двадцятих та тридцятих років, на яких зафіксовані жителі Ульгівка, Старого Люблинця, Віслока, Волковиї та Куляшного. Наступні світлини, зроблені вже на новому місці поселення, показують релігійні свята та сімейні зустрічі. Експозиція закінчується світлинами, на яких зображені греко-католицькі храми, які символізують відродження віри та української традиції. І які є доказом, що задум операції ,,Вісла” – цілковитої полонізації українців – не спрацював. Організатором фотовиставки є Кентшинський гурток ОУП. Вона буде відкрита для відвідування до п’ятого жовтня.

Андрій Сидор