Пропаганда жорстокості – новий напрямок роботи телеканалу «Інтер»?

Громадськість обурена відвертою пропагандою жорстокості в ефірі програми «Подробиці. Неформат»!

6 вересня 2012 року на телевізійному каналі «Інтер» в тематичній програмі «Подробиці. Неформат» було оприлюднено репортаж автора Антона Нечипуренка під назвою «“Неформат” задался вопросом: Кто такие догхантеры?» (редактори В.Клименко та Н.Бєлишева).

Сюжет репортажу полягав у відвертій пропаганді знищення безпритульних тварин методом отруєнь, демонстративно та наполегливо нав’язувалася методика отруєння медичним препаратом «ізоніазид». Причому їх оприлюднення здійснювалося самими нелегальними вбивцями тварин (їх інтерв’ювали!), яких з початку року розшукують органи внутрішніх справ. Нагадаємо, що один з таких убивць Олексій Ведула цього року був засуджений у Києві до позбавлення волі на 4 роки. У сюжеті «Інтера» злочинці, що таким жорстоким методом знищують тварин на вулицях міст, звертаються за підтримкою до Харківського Комунального підприємства «Центр поводження з тваринами» (директор – Шаповалова Ю.).

Зазначений телевізійний сюжет за своїм змістом є не лише пропагандою насильства та кримінальних дій, а й відверто суперечить офіційній позиції Уряду України, яка чітко та однозначно наголошена в листі прем’єр-міністра України М.Я. Азарова від 07.02.2012 р. Голові Уряду України.

Фабула репортажу:
– суперечить вимогам та положенням Європейської конвенції про захист домашніх тварин, яку Україна підписала 5 липня 2011 р. та зобов’язалася виконувати;
– порушує ст. 5 «Заборона пропаганди жорстокого поводження з тваринами» Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»;
– свідчить про факти безперешкодного продажу в Харківських аптеках заборонених для вільного продажу медичних препаратів;
– є свідченням факту відвертої та неприхованої, цинічної та злочинної по своїй суті підтримки керівником Харківського Комунального підприємства «Центр поводження з тваринами» Шаповаловою Ю. злочинців, які знищують домашніх та безпритульних тварин в Україні.

У сюжеті пропаганду методів незаконного убивства шляхом відстрілу та застосування отрути здійснює співбесідник автора сюжету – догхантер «Люба». Громадськості відомо ім’я цієї одіозної жінки, уславленої тим, що вона – одна з ідейних натхненників і «кураторів» згаданого вище Олексія Ведули, і мала б нести моральну та кримінальну відповідальність за те, що штовхнула його на шлях злочинних і садистських дій, котрі й привели його за ґрати. Це – Любов Василіна, яка на пропагандистському сайті так званих «догхантерів» фігурує як Гришка Котовська. Гр-ка Василіна працює журналістом в харківській газеті «Время». Саме Любов Василіна давала Олексію Ведулі на згаданому сайті поради, як краще вбивати тварин та, схвалюючи його злочинні дії, надихала на подальші «досягнення». Саме Любов Василіна неодноразово вихвалялася на тому ж сайті, як, утім, й на інших, скоєними нею власноручно вбивствами тварин через отруєння і втоплення. Не приховувала вона цього і в сюжеті телеканалу «Інтер», скромно повідомивши його авторові, щоправда, меншу цифру, ніж реальна – всього чотири власноручних убивства. Щодо діяльності Любові Василіної громадяни України та громадські організації вже неодноразово зверталися до правоохоронних органів з вимогою порушити проти неї кримінальну справу за ст.ст. 299, 300 ККУ. Відповіді заявники не отримали.

Викликає занепокоєння і той факт, що зазначена Л. Василіна у сюжеті телеканалу «Інтер» звернулася за підтримкою до Харківського Комунального підприємства «Центр поводження з тваринами» (директор – Шаповалова Ю.) і отримала її! Причому в тому самому сюжеті сама Л. Василіна лицемірно фігурувала як рятівник постраждалих тварин, хоча її вислови й заклики на сайті «догхантерів» свідчать про протилежне.

Щодо діяльності самої Ю.Шаповалової, то громадські організації також неодноразово зверталися до органів правопорядку з відповідними заявами.

З наведених фактів видно, що в Україні не лише безкарно існує група осіб, яка не тільки безперешкодно займається пропагандою жорстокості й насильства та втілює свої ж заклики на практиці, чим систематично вчиняє дії, в яких вбачаються ознаки злочинів, передбачених ст. 299 та ст. 300 ККУ, а й отримує підтримку з боку деяких муніципальних органів (м. Харків) та телеканалів. Останнє є вкрай небезпечним і веде до поширення жорстокості в суспільстві, зростання його криміногенності, руйнації моральних засад суспільного життя й згубного впливу на молодь.

Негуманне поводження з безпритульними тваринами в Україні, їх навмисне жорстоке знищення окремими мешканцями при безпосередній підтримці деяких комунальних підприємств, красномовним прикладом чого є події у Харкові, стало об`єктом ретельної уваги та осуду з боку світової спільноти. Щодо шкоди міжнародному іміджу України з приводу жорстокого поводження з тваринами, показовою є відмова Міжнародної благодійної Австрійської організації «4 лапи» співпрацювати з Харківською місцевою владою.

Сюжет на «Інтері» викликав значне обурення в суспільстві. Свій протест підтвердили понад 1.5 тисячі людей, що підписали петицію http://www.change.org/ru/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1%94%D1%80-%D0%BC%D1%96%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%80-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D1%96%D1%82%D1%8C-%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D1%96-%D0%B4%D1%96%D1%97-%D0%B2%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%86%D1%8C-%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD

Беручи до уваги викладене вище, в порядку ст.ст. 94, 95 Кримінально-процесуального кодексу, до Генеральної Прокуратури України була надіслана відповідна заява групи громадян – членів зоозахисного руху «За Життя» з вимогами:
– порушити кримінальну справу проти автора зазначеного сюжету, що вийшов на телеканалі «Інтер» 6 вересня 2012 р., Антона Нечипуренка за ст. 300 Кримінального кодексу України;
– порушити кримінальну справу проти Любові Василіної за ст.ст. 299, 300 Кримінального кодексу України;
– здійснити заходи прокурорського реагування щодо недопущення пропаганди жорстокості й насильства на телеканалі «Інтер»;
– привернути увагу Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення, а також власників каналу «Інтер» щодо посилення контролю за унеможливленням пропаганди жорстокості до тварин як однієї зі складових пропаганди жорстокості взагалі.

Прохання звернути увагу на відверте порушення українського законодавства та загальних норм моралі цивілізованого суспільства, вжити відповідних заходів були також надіслані Прем`єр-міністру України М.Я. Азарову, Голові Державного комітету телебачення і радіомовлення України О.В. Курдіновичу, Голові Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення В.А. Манжосову.

Ми сподіваємось, що тенденцію до пропаганди жорстокості та насильства над слабкими та беззахисними, яку започаткував телеканал «Інтер», не підтримають інші українські ЗМІ, а, навпаки, засудять це ганебне явище, проявлять високий професіоналізм та гуманізм, гідний мас-медіа цивілізованої держави.

Зоозахисний рух «За Життя»

Громадянська ініціатива «НІ жорстокості в ЗМІ»

Контактна особа:
Тетяна Павлюк 0673622626

20 вересня 2012 року

1 Comment

  1. Невже ще хтось дивиться цей гидотний канал?! Якщо вам не бажається стати ідіотом у прямому сенсі – забудьте про існуваня цього телеканалу.

Comments are closed.