Свавілля у Чуднівській ОВК: у виборчий процес втручається голова райдержадміністрації

Відома своїми безглуздими рішеннями, декотрі з яких скасував суд, незаконно діюча виборча комісія округу № 67 так і не спромоглася завершити процедуру жеребкування з дотриманням законодавства про вибори. Натомість голова комісії завела всіх її членів до кабінету голови Чуднівської РДА Максима Самчика для прийняття рішення.

Процедура жеребкування, яка мала бути завершеною ще 21 вересня, продовжилась  до 25. Внаслідок недбальства, після трьох жеребкувань, два з яких були визнані «тренувальними», голова комісії Домашенко так і не змогла поставити на голосування постанову про утворення 248 дільничних виборчих комісій округу. Таблиці кандидатур для жеребкування, оприлюднені на вимогу суду, ніяк не хотіли збігатися з результатами якоїсь «машини», що вперто давала свої кандидатури. Не знайшовши іншого виходу, голова припинила засідання о 8.30 25 вересня.

Надалі керувати процесом взявся голова Чуднівському райдержадміністрації, кандидат в депутати в цьому ж окрузі Самчик. Він дав вказівки видаляти із зали всіх незгодних із порушеннями та пообіцяв попрохати допомоги в начальника місцевої міліції. При цьому розглядалось питання про прийняття комісією чергового безглуздого рішення – видалення із зали засідань уповноваженої особи від ВО «Свобода» до кінця виборів.

Після відновлення проведення засідання, комісія, замість завершення процедури жеребкування, взялася розподіляти керівні посади на дільницях. Двоє опозиційних членів ОВК не змогли цьому завадити. На члена ОВК від опозиції було складено протокол про порушення членом комісії від Народної партії, що свідчить про вчинення тиску на опозиційних представників. Присутні уповноважені повністю були позбавлені права дорадчого голосу погрозою виклику міліції та видалення із зали.

У результаті такого «жеребкування» право рахувати голоси виборців переважно отримали «Зелена планета», Українська морська партія, «Справедлива Україна», про яких ніколи й не чули на Житомирщині, та КПУ, від якої, окрім 244 поданих фракцією осіб, ввійшли також 205 осіб за жеребкуванням. «Єдина родина» та «Соціал-патріотична асамблея слов’ян», які зареєстровані в журналі подань кандидатур до складу ДВК з порушенням терміну (о 24.00), отримали, відповідно, 38 та 54 члени комісій. Варто зазначити, що в електронному вигляді час подання цих партій змінено на 23:59:01 та 23:59:02, що свідчить про визнання порушення терміну подань. Натомість «Свобода» отримала представництво лише в 22 комісіях з 248, кандидат від опозиції Сидір Кізін лише в 48-ми комісіях матиме представника.

Прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода»