Відстояти свободу слова

Cвобода слова гарантує шанси на демократичний розвиток – переконані учасники Ініціативної групи “Першого грудня”, які сьогодні оприлюднили звернення на захист вільного слова і телеканалу ТВі.

Ми, учасники Ініціативи «Першого грудня», висловлюємо глибоку стурбованість з приводу різкого погіршення ситуації зі свободою слова в Україні та безпрецедентного тиску на телеканал ТВі.

Свобода слова в Україні протягом останніх двох років відчутно згортається. Цілеспрямована політика замовчування, яка є відповідальністю нинішньої влади, призвела до того, що слово стало програмованим, конвойованим, і заляканим. Відтак четверта влада не виконує свою основну місію, яка полягає в тому, щоб бути на сторожі, будити, і викривати неправду. В цих умовах особливо важливо захистити незалежні джерела інформації.

Коли немає свободи слова, громадянин стає повністю беззахисним, адже публічність – єдиний дієвий спосіб знати, а отже – мати можливість змінювати. Сьогодні ми бачимо, що напрям розвитку нашого суспільства потребує докорінних змін, інакшої системи цінностей. Країні необхідна чесна, фахова та продуктивна розмова навколо життєво важливих проблем, де буде гарантоване право голосу всім. А така розмова неможлива без свободи слова та вільного доступу до інформації. Захистивши свободу слова та вільні засоби масової інформації, серед яких телеканал ТВі, ми гарантуватимемо шанси на демократичний розвиток України.

Закликаємо членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення – Володимира Манжосова, Євгена Баранова, Оксану Калетник, Ірину Опілат, Оксану Головатенко, Ларису Мудрак, Миколу Фартушного усвідомити свою персональну суспільну відповідальність та відновити в повному обсязі мовлення телевізійного каналу ТВі.

Закликаємо всіх громадян об’єднатися навколо відповідальності за майбутнє своєї країни,виступити на захист телеканалу ТВі і приєднатись до всеукраїнської акції протесту, яка відбудеться 8 вересня.

Якщо ми щиро бажаємо жити вільними людьми у вільній країні – мусимо робити це разом.

Ініціативна група “Першого грудня”

В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

P.S. Подробиці проведення акцій читайте тут – Місце і час акцій на підтримку ТВі у Вашому місті