Шосткинська міліція незаконно вилучає у людей сім-картки

Шосткинська міліція забирає у адмінправопорушників SIM-картки для занесення їх в базі даних і тим самим порушує  8 статтю Європейській Конвенції з прав людини, а також вимоги Закону України “Про захист персональних даних”.

26 вересня кореспондент радіо «Домівка» прийшов до блоку міліції громадської безпеки у місті Шостка на Сумщині з проханням, аби на нього склали адміністративний протокол. Йому вже виповнилось 25 років, і він на кілька тижнів запізнився із крайнім терміном, коли можна було подати до паспортного столу паспорт з двома новими фотографіями для вклеювання. За столом сиділи троє дільничих і четверо людей, які також своєчасно не здали свої посвідчення особи в паспортний стіл.

– А коли мені повернуть мою сім-картку? – обурюється 45-літня жінка і вказує на розібраний мобільний телефон на столі.

– Яку картку?

– Як яку? Ваш начальник прийшов і забрав у мене сім-картку. Бо бачте я найзлісніша правопорушниця.

Дільничий телефонує своєму колезі і заспокоює жінку, сказавши, що за 2 хвилини він принесе.

За 5 хвилин картку жінці та чоловікові повертають. Начальник дільничних інспекторів міліції Ігор Грибань опісля оголошує трьом новеньким порушникам, аби ті здавали свої сім-картки: “Ми сім-картки всіх порушників, на кого складається адмінпротокол, заносимо у базу даних: перевіряємо зареєстровані електронні поштові скриньки і скидаємо номери телефонів”. 25-річний підприємець обурюється, на що працівник міліції Грибань радить принести сім-картку дружини. Молодик виходить з приміщення, набираючи номер своєї дружини.

Кореспондент радіо “Домівки” відповідає на вимогу Ігоря Грибаня, що просто забув телефон вдома.

Минає тиждень, коли наш кореспондент повертається до Шосткинського блоку міліції громадської безпеки з проханням до пана Грибаня показати будь-який відомчий акт чи документ, який, на його думку, легалізовує його дії.

“Це було добровільно. Я кажу людині дай сім-картку. Вона дає. Я хіба Вас змушував? Ми просто складаємо базу даних мобільних телефонів. Раптом з’явиться злочинець, а в когось буде цей номер… Ця база називається Авінтар чи в такому ракурсі…” – запевнює правоохоронець.

“Це насправді абсурд. – реагує на аргументи пана Грибаня голова правління Правозахисного центру «Поступ» Костянтин Реуцький. – Хто і де добровільно йде до міліціонера і просить записати дані своєї сім-картки і внести до якогось незрозумілого реєстру? Ну, хто так робить..? Ці відмазки міліціонера щонайменше звучать непереконливо.”

Голова правління Правозахисного центру «Поступ» Костянтин Реуцький

Правозахисник сумнівається, що взагалі існує навіть відомчий акт, яким регламентована така процедура як вилучення карток і реєстрація їх в якійсь базі даних. А навіть якщо він є, то це грубо порушує право людини на приватність, яке сформульоване у 8 статті Європейській Конвенції з прав людини, а також це порушує вимоги Закону України “Про захист персональних даних”. Костянтин Реуцький переконаний, що такі дії міліції необхідно оскаржувати у вищій інстранції, писати скаргу керівництву Шосткинського блоку міліції громадської безпеки, а також скаргу в прокуратуру.

У відповіді на інформаційний запит радіо “Домівки” Управління МВС України в Сумській області не змогло чітко дати відповідь на запитання “У яких випадках представники МВС вилучають SIM-картки у громадян України для своїх баз даних, аби зафіксувати електронні поштові скриньки, закріплені за SIM-картками, а також скопіювати номери телефонів із цих самих карток?” Управління МВС цитує ч. 6 ст. 11 Закону України «Про міліцію», в якому йдеться, що “міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право проводити огляд осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, обвинувачених, які переховуються від дізнання, слідства чи суду, засуджених…”.

Експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Володимир Батчаєв радить по тому, як Ви написали скаргу до керівництва Шосткинської міліції і вжиті заходи Вас не будуть влаштовувати, варто звертатись до прокуратури: “Я би порадив звернутися у прокуратуру, вимагати проведення розслідування, вжиття заходів по недопущенню подібних випадків у подальшому та притягнення міліціонерів до дисциплінарної відповідальності. У скарзі до прокуратури слід написати, що ви вже звертались з цього приводу до керівництва міліці, але вжиті ним заходи Вас не влаштовують, а надану відповідь Ви розцінюєте, як відписку, намір прикрити незаконні дії своїх підлеглих та очевидне небажання забезпечити дотримання законності у підпорядкованому підрозділі. Прокуратура має винести керівнику райвідділу чи місцевого УМВС припис про усунення порушень прав громадян та покарання винних.

Експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Володимир Батчаєв

Зрозуміло, що міліціонери будуть усе заперечувати – казати, що ніякої інформації не знімали або що громадяни мали наміри допомогти правоохоронним органам і надавали свої телефони добровільно. Працюйте на випередження і у своєму листі одразу акцентуйте увагу прокуратури, що подібні пояснення нелогічні, оскільки громадяни відвідували райвідділ з зовсім інших причин і вже тоді їх примушували віддавати свої сім-картки.

Було би дуже добре, коли одразу кілька громадян написали до прокуратури такі скарги. Саме кілька громадян і саме окремі скарги, а не одну колективну скаргу, підписану кількома особами. У прокуратурі своя система обліку скарг і якщо одна скарга підписана десятком людей, це все рівно одна скарга, а якщо надійшло 10, хай і однакових скарг на дії працівників міліції – це вже 10 скарг, а отже повідомлення про системне порушення.

У заяві слід вказати, що у відповідності із Законом “Про звернення” громадян Ви вимагаєте забезпечити Вашу особисту участь у проведенні службового розслідування по Вашій заяві, а також вимагаєте надання не тільки відповіді на Вашу скаргу, а й копії висновку службового розслідування з метою подальшого оскарження дій правоохоронців, якщо на Вашу думку таке розслідування буде проведено упереджено або некомпетентно. ”

Оскарження шляхом звернення громадянина

Якщо Ви житель Шосткинського району і постраждали від неправомірних дії міліції в контексті описаної ситуації, звертайтесь також до Начальника Управління МВС в Сумській області з проханням унеможливити подібні правопорушення у майбутньому.

 

Ваше звернення необхідно відправити за такою адресою: Начальнику Управління МВС України в Сумській області Демченко О. М., вул Кірова 23, м. Суми, 43000.

Микола Мирний

1 Comment

  1. Мне кажется, дисциплинарные меры – это глупость. Нужно добиваться привлечения этих лиц к уголовной ответственности. Есть соответствующий раздел в УК – должностные преступления. Подойдет, например, статья о превышении власти. Именно ее номер и нужно указывать в заявлении. Тогда расследование прокуратуры будет носить совсем другой характер.

Comments are closed.