Відбулась презентація екологічного вчення папи Венедикта XVI

18-те жовтня 2012 року стало знаменним днем не лише для Івано-Франківської архієпархії, але для УГКЦ в цілому, тому що саме в цей день було презентовано книгу «Відповідальність за створіння у вченні Папи Венедикта XVI», в якій зібрано основні екологічно орієнтовані документи Понтифіка, котрий зараз керує Церквою.

Про важливість події свідчать високодостойні гості, котрі прибули на презентацію, яка відбулась в новому академічному корпусі Івано-Франківської Теологічної Академії, серед яких представники церковної і державної влади: блаженніший Любомир (Гузар); преосв. владика Богдан (Дзюрах) – Секретар Синоду Єпископів УГКЦ; високопреосв. Владика Володимир (Війтишин) – Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський; преосв. владика Софрон (Мудрий) – ректор Івано-Франківської теологічної академії, а також представники патріаршої курії, влади, державних природоохоронних структур та екологічних громадських організацій.

Захід, організований Бюро УГКЦ з питань екології, розпочався молитвою та вступним словом доктора Володимира Шеремети, керівника Бюро, який, привітавши учасників презентації, представив присутнім мету та завдання книги, її змістовне наповнення та цільову авдиторію. Професор Шеремета зазначив, що зібрані у книзі документи та вислови Папи Венедикта XVI унаочнюють позицію Католицької Церкви щодо суспільно-екологічних питань сучасності, розкривають питання відповідальності за природу, як невід’ємну складову християнської віри і життя, а також здійснення місії Церкви на порозі третього тисячоліття. Очільник екологічного бюро УГКЦ висловив вдячність всім, хто долучився до здійснення даного проекту, і сподівання, що дана книга стане корисною не тільки для тих, хто цікавиться як Церква реагує на соціальні проблеми нашого часу, але, насамперед, допоможе віруючим людям провадити більш цілісне та глибоке життя у Христі й бути свідками любові Бога стосовно всього створіння.

Духовно присутнім на урочистому заході був також і Томас Е. Галліксон – Апостольський Нунцій в Україні, який звернувся до всіх присутніх, через надісланий лист-привітання з цієї нагоди. Представник Папи в Україні висловив вдячність Бюро УГКЦ з питань екології за підготовку збірки екологічно орієнтованих документів Святішого Отця Венедикта XVI, а також за внесок, який робить ця інституція для поширення екологічного вчення Католицької Церкви. Апостольський нунцій висловив сподівання, що завдяки цій книзі «багато читачів зрозуміють те важливе місце в навчанні, яке Святіший Отець Венедикт XVI приділяє різним вимірам збереження довкілля». Згідно із високопреосв. Томасом «екологічна свідомість є логічним наслідком нашої християнської віри».

Преосвященний владика Богдан, пояснюючи те, чому Церква займається і повинна займатися екологією, відіслався до слів Святішого Отця Венедикта XVI, що «поряд з екологією природи існує, так би мовити, екологія людини». Підкреслюючи вагомість цієї збірки, владика Богдан неодноразово цитував слова Понтифіка, щоб підтвердити, що наша реальність свідчить про те, що «будь-яка зневага стосовно природного довкілля, приносить шкоду людському суспільству і навпаки».

На завершення своїх слів секретар Синоду Єпископів УГКЦ привітав учасників презентації від Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука), нагородивши Патріаршими Грамотами керівника екобюро д-ра В. Шеремету та співпрацівників, д-ра В. Містермана і п. Ірину Дзуль за вагомий внесок у плеканні екологічної свідомості в українському суспільстві.

Преосвященний владика Софрон (Мудрий), долучаючись до слів привітання, закликав усіх присутніх піклуватися створінням-природою, адже роблячи це, ми прямуємо до Вічного життя.

Дане видання було високо оцінене присутніми представниками влади та державних природоохоронних структур, як і рівно ж роль та зусилля Церкви, які вона прикладає для порятунку людини в контексті сучасних соціально-екологічних викликів, а зокрема її внесок для формування відповідальності за створений Богом світ на засадах християнської віри та моралі.

Особливої святковості і ваги надала презентації присутність блаженнішого Любомира (Гузара), який, прибувши на захід, привітав всіх присутніх, висловив слова визнання та подяки екологічному бюро за його працю та підкреслив, що справа екології – «справа нашого життя сьогодні». Екс-глава УГКЦ, підсумувавши актуальну екологічну ситуацію, зробив акцент на тому, що ми сьогодні «збираємо овочі наших гріхів», і тому «якщо маємо проблеми, то самі в цьому винні і відповідно потрібно покаятись, навернутись, зробити метаною, щоб направити те, що ми натворили». На завершення Блаженніший Любомир побажав, щоб ця збірка ожила, попадаючи не лише в руки, а й серця тих, хто її читатиме.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології