Відкритий лист Міністру закордонних справ України від українських громадських організацій Португалії

Міністру Закордонних справ України
Грищенко Костянтину Івановичу

За останніми даними Національного банку України трудові мігранти тільки через системи грошових переказів перерахували у 2011 році 7 млрд. доларів США. На практиці це означає, що громадяни України, яких рідна держава не забезпечила працею, свідомо позбавляють себе людського права на нормальні умови життя: праці і відпочинку.
Адже, для того, щоб зі своїх невисоких зарплат за кордоном ще виділяти частину доходу на вирішення соціальних проблем своїх рідних в Україні, потрібно відмовитися від нормальних умов побуту та дозвілля.

І все ж українці, навіть за таких умов, стараються не забувати про свою культурну спадщину, створюють українські школи, громадські об’єднання, та пропагують Україну в цілому. При цьому, здебільшого за власні кошти. Що ж, у нас є свій обов’язок перед нашими перед Вітчизною, предками і історією.

Але тепер, пане міністре, у нас додалася нова проблема , яка походить з керованого Вами відомства. Мова йде про відверту зміну національних пріоритетів Вашими підлеглими – Посольством України у Португалії.

Проживаючи вже понад 10 років у демократичній країні Європейського союзу, ми бачимо, що базисом співжиття різних суспільних класів її громадян є розуміння спільної національної єдності, історії, культури, мови. Вирішення глобальних викликів у суспільстві, в першу чергу, виходить з національних інтересів португальців.

Тому нам, українцям, що знайшли розуміння зі сторони португальців, у своїй скруті безробіття на Батьківщині, важко пояснити португальському суспільству, чому дипломати України в Португалії надають перевагу співпраці з громадськими організаціями, котрі пропагують штучну ідею спільного культурного простору слов’янських народів, в якій не мають місця історичні нації: поляки, чехи, словаки, зате присутні молдовани, що взагалі відносяться до іншої етнічної і мовної групи. Насправді, нам і не потрібно нічого пояснювати, оскільки такі зміни у пріоритетах офіційної України красномовно показують відсторонення від європейської інтеграції з її демократичними цінностями до нового тоталітарного союзу, історія участі в якому українському народу, вже дала мільйонні жертви в часи Голодоморів, війн і репресій.

Наші багаторічні старання підняти престиж українців у Португалії тепер ставить від сумнів пан Посол України, запросивши на офіційний прийом з нагоди 21-ї річниці Дня Незалежності України майже в повному складі представників громадських організацій Координаційної Ради російських співвітчизників, ігноруючи при цьому українські організації, які протягом багатьох років самовіддано працюють на престиж України.

Та найважливіше, що на зустріч з членами делегації Міністерства соціальної політики України, в ході якої було проведене роз’яснення механізмів та параметрів соціального захисту населення на території України і Португалії, були в більшості запрошені керівники неукраїнських організацій, а от лідери українських громад, з невідомих нам причин, – проігноровані. Можливо, пане міністре, у Вашому міністерстві з’явилися нові критерії для визначення: хто з українських громадян за кордоном має право користуватися міждержавними угодами, а хто – ні.

Португальці, як і всі народи вільної Європи добре бережуть базову складову суспільної єдності, що складається, в першу чергу, із захисту національних інтересів, культурних і історичних цінностей.

То чому б і Вам, пане міністре, проголошуючи програми євроінтеграції України, не звернути увагу Вашому підлеглому – Послу України у Португалії на те, що Україна не Росія, і такими нас краще зрозуміють у світі!
Голова Спілки українців у Португалії, Павло Садоха
ucranianosemportugal@gmail.com

Голова Асоціації «Український Християнський рух», Іван Онищук
ucr.cristaos@gmail.com

Голова Асоціації «Джерело Світу», Борис Кучерас
boriskucheras@gmail.com

Голова Асоціації українців «Собор», Олег Гуцько
uprava@sobor.pt

Голова Спілки українців Алгарве, Ігор Корбеляк
auafaro@gmail.com

Директор Українсько-португальського освітньо-культурного центру “Школа ім. Т. Шевченка” м. Фару, Наталя Дмитрук
nataliya.dmytruk@gmail.com

Українці у Португалії