«Відсіч» кличе всіх до Ірпеня, де готується фальсифікація виборів у 95 окрузі на користь кандидата від Партії регіонів

«Відсіч» кличе всіх до Ірпеня, де готується фальсифікація виборів у 95 окрузі на користь кандидата від Партії регіонів

Окружна виборча комісія 95-го округу відразу по закінченні голосування вчинила саботаж встановлення підсумків голосування, оскільки кандидат від Партії регіонів – ректор Національного університету державної податкової служби України Петро Мельник програв вибори, посівши лише третє місце згідно протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів з «мокрими» печатками, які є на руках у спостерігачів, довірених осіб кандидатів у народні депутати та уповноважених осіб від партій.

ОВК, де головує відповідальний за тендерні процедури із закупівлі товарів, робіт, послуг Національного університету державної податкової служби України Андрій Новошицький, розпочавши свою роботу о 20.00 з моменту закінчення голосування прийняла протоколи та виборчі документи лише трьох закритих дільниць, а потім перервала свою роботу, чого їй не дозволяє робити Закон, і зачинила приміщення, біля якого протягом ночі вишикувалася довга черга делегацій дільничних виборчих комісій, які закінчили підрахунок голосів та привезли документи до окружної комісії. Лише о 8.00 ранку людям повідомили, що «технічна» перерва триватиме до 14.00, і встановили графік прийому бюлетенів для дільниць, розтягнувши його як мінімум до 30 жовтня, вписавши до графіку далеко не всі дільниці.

В підсумку члени дільничних комісій, які, не зважаючи на свою «різнопартійність», майже на сто відсотків по всьому округу складаються з підлеглих Петра Мельнику співробітників НУДПСУ, масово покинули приміщення окружної виборчої комісії та разом з протоколами підрахунку голосів, запакованими виборчими бюлетенями та іншою документацію роз’їхались у невідомих напрямках, оскільки до багатьох дільниць, де на них чекали активісти «Відсічі», вони не доїхали.

Водночас майже всі дільничні виборчі комісії також всупереч Закону перервали свої засідання та зачинили дільниці, виставивши за двері спостерігачів, журналістів та інших осіб, які там знаходилися. При цьому деякі секретарі комісій намагалися вивезти з собою за межі дільниці печатку, а до решти зачинених дільниць потім поверталися їхні члени та знову покидали їх, очевидно, з печаткою, яку перед виставлянням усіх за двері демонстративно клали до сейфу на очах у спостерігачів і журналістів.

Решта дільниць, давно закінчивши підрахунок голосів, відмовляється везти документи до окружної виборчої комісії, очікуючи, поки спостерігачі та журналісти розійдуться. Тих же, хто залишається там до останнього, погрожують видалити «за перешкоджання роботи комісії», хоча робота вже давно закінчена, й члени комісії п’ють чай та їдять і нічого не роблять. При цьому голови ДВК прямо кажуть, що повезуть документи до окружної комісії згідно графіку.

В цей самий час зафіксовані факти підписування цілих пачок порожніх протоколів членами дільничних виборчих комісій, хоча всі протоколи були підписані та видані іще вчора.

Таким чином існує величезний ризик, що протоколи підрахунку голосів будуть переписані на користь Петра Мельника, а виборча документація за цей час «буде приведена у відповідність» до нових цифр.

Лише о 10.30 окружна комісія розпочала роботу після того, як журналісти, міжнародні спостерігачі та члени деяких комісій засипали Центральну виборчу комісію дзвінками.

Прийом протоколів відбувається вкрай повільно, їх, як правило, відправляють на доопрацювання, або приймається рішення про перерахунок виборчих бюлетенів.

Цей процес потребує постійного нагляду, аби бюлетені не були спотворені, а протоколи не були замінені на нові. Тому Громадянський рух «Відсіч» закликає усіх (а особливо журналістів) приїхати до Ірпеня, аби, по-перше, забезпечити контроль над перерахунком голосів в окружній виборчій комісії, по-друге, патрулювати дільниці, аби на них не відбулось підміни документів. При цьому не варто сподіватися на допомогу опозиційних до Петра Мельника кандидатів, яких ніхто так і не побачив в приміщенні окружної виборчої комісії за цілу ніч.

Телефони для зв’язку:

0636026694, 0675016173, 0667266387

Громадянський рух «Відсіч»