8 листопада 2012 р. о 17.00 у Національному музеї Тараса Шевченка

Презентації нових видань Історичного клубу “Холодний Яр”
8 листопада 2012 р. о 17.00 в Києві

У Національному музеї Тараса Шевченка (бульвар Тараса Шевченка, 12) відбудеться презентація нових книг Історичного клубу “Холодний Яр”, а саме: споминів Юрія Горліса-Горського “Ми ще повернемось!” (упорядник Роман Коваль);
вояцьких спогадів “Кармелюки. До історії Запорозького полку ім. от. Янка Кармелюка Армії УНР” (упорядник Роман Коваль);
“Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за Українську державність”Віктора Моренця (під редакцією Романа Коваля).
Вестиме вечір Дмитро Стус

У книжці Юрія Горліса-Горського “Ми ще повернемось!” зібрано всі відомі його спогади і твори, окрім “Холодного Яру”, а саме “У ворожому таборі”, “В казематах ҐПУ”, “Отаман Хмара”, “Їх прийшло дванадцять”, “Ave, diktator!”, “Колгосп над Інгулом”, “Час вибиратися за кордон”, “Подорожні зиґзаґи”, “Фінляндія. Країна скель і крицевих людей”, “Донька Петлюри”, “Тюремні поезії” та інші твори. Окрім згаданих праць, у книжці вміщено документи, які стосуються біографії Юрія Горліса-Горського (справжнє прізвище Городянин) у час перебування його в Армії УНР. Опубліковано й низку документів з особової справи письменника за 1939 рік, коли він перебував у Карпатській Україні, та величезну кількість фотографій.
Оприлюднено і спогади про Юрія Горліса-Горського.

Книжка вояцьких спогадів “Кармелюки. До історії Запорозького полку ім. отамана Янка Кармелюка Армії УНР” є збіркою мемуарів старшин Армії УНР про Кармелюцький курінь, зокрема Юрія Ківерчука “Родіна чекає на вас”, Олексія Козловського “Кармелюківці”, Юрія Горліса-Горського “Великдень на сусідах”, Никифора Авраменка “Надходила весна 1920 року” та Івана Цапка “До своїх!”
У збірці опубліковано досі невідомий “Короткий нарис історії Запорозького куреня ім. отамана Янка Кармелюка”, написаний під час перемир’я на українсько-російському фронті – від 19 жовтня до 11 листопада 1920 року (його у ЦДАВОВУ розшукав Віктор Моренець), нариси Романа Коваля про старшин-кармелюківців “Час і нам, панове, погуляти!”, “Смертельна пригода сотника Гарячого”, “Кармелюк Павло Гарячий” та “Сотник Іван Несходовський”, а також “Неповний список старшин Окремого гайдамацького куреня ім. Я. Кармелюка та Запорозького полку ім. Я. Кармелюка” і документи про цю звитяжну українську частину.
У книжці є чотири повнокольорові карти, а саме: “Визволення м. Кам’янця-Подільського та частини Поділля в січні – лютому 1918 р.”, “Шлях кармелюків від м. Вовчанська на Слобожанщині до м. Бендери, що в Бессарабії” (12.1918 – 20.04.1919), “Шлях кармелюків від м. Заліщики, що в Галичині на межі з Буковиною, до Києва та відступ до с. Колодяжне на Волині (6.05.1919 – 4.12.1919)”, “Кармелюки в Зимовому поході Армії УНР (6.12.1919 – 6.05.1920) та їхній відворот від с. Лучинець, що на Поділлі, до м. Чорткова в Галичині в липні 1920 р.” (виконала карти Тетяна Наумчук).
У передмові до книжки “Кармелюки” під назвою “Вони не боялись бою, а рвались до нього” упорядник Роман Коваль пише: “Незважаючи на те що Кармелюцький курінь і Кармелюцький полк – видатні своїми перемогами українські частини, про них досі не було жодної історичної розвідки. Не виходиш з дива, адже на бойовому прапорі кармелюків – сотні перемог…”.

Книжка Віктора Моренця “Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за Українську державність” про життєвий і бойовий шлях старшин і козаків Армії УНР, вихідців з міста Прилуки та Прилуцького повіту Полтавської губернії. В основу дослідження лягло чимало невідомих досі документів. У монографії він використав 76 поіменних списків вояків Армії УНР, 45 заяв, 24 посвідчення, 20 життєписів, 20 реєстраційних карток, 14 характеристик, 12 рапортів, 8 нагородних листів, 8 персональних листів, 7 статутів, 6 іспитових свідоцтв, 5 дипломів, 5 анкетних карток, 4 членські картки, 4 листівки та оголошення, 3 прохання, 3 медичні свідоцтва, 2 анкети, 2 службові реєстри, 2 атестати зрілості, 2 свідоцтва моральності, а ще матеріали розслідування, кримінальні справи, подорожній документ, довідку, телефонограму, свідоцтво, наказ, атестат, анкетні відомості про забитих, текст присяги, лекційну книжку студента, синодик, залікову книжку, реєстр коней, еміграційну українську пресу, вояцькі мемуари і 162 раніше не опублікованих фотографій.
У передмові до книжки Роман Коваль написав: “Віктор Моренець повернув понад чотири сотні імен борців за волю України. І тепер, коли бачиш розкішне гроно борців, яких вилонила Прилуччина, розумієш, що феномен ідеолога Української державності Миколи Міхновського виник не на порожньому місці, а його слово і чин формували самостійницьке середовище не тільки в Києві, Харкові, Полтаві, а і на його малій батьківщині!”

Буде представлено також книжки Сергія Вакулишина “Околиці Києва” та “Репортаж з Києва 1913 року”.
Звучатимуть повстанські пісні у виконанні кобзаря Тараса Силенка, бардів Гриця Лук’яненка та Володимира Самайди й співачки Владислави Кудлай.
Вхід на презентацію вільний.

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”