Екологи Донеччини домоглися скасування грифу «Для службового користування» на Генплані міста Жданівка

Генеральний план міста Жданівка Донецької області тепер перебуває у вільному доступі для громадян. Таке рішення прийняла спеціальна комісія Донбаської національної академії, яка розробляла даний містобудівний документ. Згідно, ухваленого розробниками Генплану акту з усіх частин документу знято обмежувальні грифи, а доступ громадян до нього повністю відкрито.

             Поштовхом для розтаємничення став інформаційний запит до Жданівської міської ради, направлений головою громадського об’єднання «Донецький екологічний рух» з проханням надати Генплан для ознайомлення. На свій запит активісти отримали відповідь, що окремі частини документу знаходяться під грифом «Для службового користування». Зокрема, громадяни були позбавлені доступу до плану червоних ліній вулиць і доріг, проекту розподілу прибудинкових територій та схеми існуючих інженерних комунікацій. Водночас, у міській раді стверджували, що доступ до решти документа отримати все-таки можна. Для цього пропонувалося або відвідати міську раду, або оплатити витрати на копіювання.

            Враховуючи конструктивний характер відповіді міської ради, громадські активісти вирішили не направляти скаргу до прокуратури, натомість звернулися до Жданівського міського голови Сергія Литвинова із обґрунтованою пропозицією зняти гриф обмеження доступу із решти документа. У відповідь мер Жданівки направив листа на адресу Донбаської національної академії будівництва і архітектури, яка розробляла Генплан міста. Міський голова попросив проектантів надати роз’яснення стосовно можливості зняття грифу «ДСК» з деяких розділів Генерального плану.

Відповідь прийшла через місяць. У ній йдеться про те, що перевіривши усі документи спеціальна комісія Донбаської національної академії будівництва та архітектури ухвалила рішення, згідно якого з усіх частин Генлану обмежувальні грифи було знято, а доступ громадян до нього повністю відкрито.

            «Хоча, Жданівка і маленьке містечко, те, що Генплан там таки відкрили – це вже є неабияким результатом. Ми сподіваємося, що в майбутньому подібні зміни будуть відбуватися і в інших містах нашої країни», – зазначив Андрій Остапенко, член громадського об’єднання «Донецький екологічний рух».

Контакти:

Бондар Аліна

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

тел. 099 932 36 73

e-mail: bondar.alina21@gmail.com

 

***

Генеральний план м.Жданівка запитувався громадським об’єднанням «Донецький екологічний рух» у рамках моніторингу доступності генпланів, який здійснює Східноукраїнський центр громадських ініціатив спільно із партнерами (проект «Через доступ до Генпланів – до містобудування без корупції», що підтримується  програмою «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження»).

 Інформацію про доступ до генпланів в інших українських містах можна знайти на сайті http://cityplan.in.ua/.