В Одесі міська влада намагається прибрати з мапи міста імена українських національних героїв

На початку XX століття в Одесі перебувало багато видатних письменників. Дехто відзначився і в радянські часи, тому їхні імена гучні й відомі, а дехто залишився в тій, “дореволюційній” Одесі.

Між тим, історія Одеси часів громадянської війни для сучасної України є набагато цікавішою. Бо Одеса, як виявилося, в ті часи стала одним із потужних центрів розвитку незалежної Україні. Коріння цього природного явища можна відстежити ще з 1905 року, коли російський імператор послабив заборону української мови і “височайшим маніфестом” дозволив гуртуватися українцям в різні товариства.

Чималий внесок в історію Одеси зробила і родина Лип – видатних письменників та громадських діячів. Батько, Іван Львович Липа, з 1902 року займався в Одесі лікарською практикою. В 1905 році власним коштом побудував біля Одеси лікарню для незаможних. Був видавцем української літератури, заснувавши видавництво “Народний стяг”. О 1917 році Іван Липа призначений українським комісаром Одеси.

У період встановлення Української Народної Республіки він призначений міністром культури та віросповідань Директорії та стає автором проекту Конституції УНР.

Не менш значною для Одеси є й особистість сина Івана Львовича – Юрія Івановича Липи. В 17 років він вже редагує часопис “Вісник Одеси”, друкує у батьківському видавництві власні твори «Гетьман Іван Мазепа», «Королівство Київське за проектом Бісмарка», «Союз визволення України» (історія і діяльність)» тощо. Приймає активну участь у боях з більшовиками у складі куреня Морської піхоти Збройних сил УНР.

У часи панування в Одесі союзних українських та австрійських частин, Юрій Липа редагує українську щоденну газету та видає книгу «Табори полонених українців».

З 1922 року Юрій Липа навчається у медичному факультеті Познанського університету. В ті часи він видає друком першу поетичну збірку «Світлість». Під час перебування в Польщі письменник видає багато творів та літературознавчих статей.

Навіть під час Другої світової війни Юрій Липа не залишає мрії відновлення Української держави. Влітку 1943 року він стає одним з найактивніших учасників українського Опору. Працюючи лікарем в Яворові, він організує підпільні курси по підготовці медичних кадрів для Української Повстанської Армії. Його постать стає настільки впливовою, що в 1943 році німецька влада пропонує йому на окупованих територіях очолити Уряд України. Однак Юрій Липа не приймає таку пропозицію.

О 1944 році він був знищений підрозділом НКВС.

В Одесі Івану та Юрію Липам у центрі міста, на вул. Садовій, встановлена меморіальна дошка. Їхнім ім’ям названа вулиця. Постаті цих письменників в Україні є національно значущими, поряд з іменами Франка, Шевченка, Лесі Українки, якими держава повинна пишатися, а в необхідних випадках і захищати.

Ганебні бажання голови Одеської міськради 21 грудня 2012 року прибрати з мапи Одеси імена родини Лип викликає обурення української спільноти і, разом з виселенням “Просвіти” з історичного будинку на вул. Пушкінській, виглядають послідовними кроками з боку влади у напрямку знищення в Одесі українського національного духу.

Олексій Ярославцев,
ІА “Поряд з вами”
About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair