Freedom House вимагатиме персональних санкцій для українських посадовців

Президент Freedom House Девід Кремер вважає, що від заохочень поведінка української влади не зміниться, а тому єдиний спосіб якось зрушити ситуацію – застосувати покарання.

Про це він заявив в інтерв’ю “Українському тижню“.

“Ми ведемо переговори на найвищому рівні, мали зустрічі особисто з президентом Януковичем. Українська влада говорить про зобов’язання, але не збирається їх виконувати. Ми досягли етапу, коли єдиний спосіб якось зрушити ситуацію – застосувати покарання. Принаймні якесь. Від заохочень поведінка влади не зміниться. Ми надто довго говорили про пряники. Пряники не працюють. Час вести серйозну розмову”, – заявив Кремер.

Він припускає, що президент Віктор Янукович не зацікавлений в підписанні угоди про асоціацію.

“Угода про асоціацію з ЄС не спрацювала. Можу припустити, що президент Янукович не зацікавлений у її підписанні. Тож не бачу іншого виходу, як введення серйозніших заходів”, – додав президент Freedom House.

Кремер також зазначив, що Freedom House та ОБСЄ вимагатимуть застосування персональних санкцій щодо українських високопосадовців.

“Я не хочу перебільшувати нашу роль, але до доповідей Freedom House ставляться дуже серйозно. Ми великі прихильники впровадження санкцій, зокрема стосовно окремих чиновників. І наша робота у цьому напрямі триватиме. Ми у Freedom House та ОБСЄ почнемо вимагати застосування персональних санкцій, які насамперед полягатимуть у невидачі віз окремим українським високопосадовцям, відповідальним за порушення. Звісно, заходи не будуть вжиті відразу, але розмови стануть значно серйознішими”, – зауважив Кремер.

“Аби розпочався процес щодо України, Конгрес США має схвалити законопроект щодо Росії, так званий “список Маґнітского”. Позаяк ситуація там куди гірша. У російському випадку після проходження в Конгресі цей закон не лише забороняв би в’їзд на територію США держслужбовцям, причетним до смерті російського адвоката, а й дозволив заарештовувати і їхні активи. Санкції стосувалися, зокрема, й інших чиновників, які порушують права людини”, – сказав він.

УП