Правда про трагедію Голодомору зображена на мапі

Щохвилини весною 1933 року вмирали 17 українців, щогодини – одна тисяча. Мапа «Голодомор – геноцид українців» відмінна тим, що на ній не лише зображена територія України, а графічно подаються факти про розповсюдження Голодомору на більшості українських етнічних земель у межах СРСР.

В основу побудови карти лягло співвідношення рівнів смертності 1933 року та середнього рівня протягом 1927 – 1930 років. На мапі показано місця Голодомору і виділені ті області, які найбільше постраждали від голоду, а це Житомирська, Київська, Черкаська, Полтавська, Харківська, Сумська.

Також показано, з яких регіонів і куди переселяли українців, і звідки завозили людей для проживання в українські села. Так в Україну з Росії та Білорусі переселили близько 2 мільйонів осіб, а з України вивезли близько 3 мільйонів на Далекий Схід, Казахстан, Поволжя, Урал і так далі.

Завантажити мапу в повному розмірі можна тут.

У таблицях подана хронологія подій Голодомору 1932 – 1933, зокрема, коли ухвалювались різноманітні постанови, рішення керівництва СРСР, про вбивства і самогубства відомих українських діячів, перераховані усі області, що постраждали від голоду, і хто керував організацією Голодомору, подано кількість найчисельніших етносів на території СРСР, згідно переписів, і кількість померлих в Україні в 1933-му за національністю.

Можна дізнатись і про голод на Кубані. Якщо у 1926 році на Кубані мешкали 915 тисяч українців, то у 1939-му їх було 150 тисяч. У 1926 році на Кубані жили близько 500 тисяч росіян, а в 1939-му їх було майже два мільйони 800 тисяч.

Опубліковано список організаторів Голодомору

Таблиці на мапі інформують про національний склад тодішньої України і вже згаданої Кубані, зміни у складі українського та інших етносів в СРСР протягом десятиліття, етнічні особливості каральних органів. Якщо у 1933 році в українських містах померли понад 110 тисяч українців, а у селах майже півтори мільйона селян, то відповідно росіян в українських містах померло 33 тисячі і понад 51 тисячу в селах.

Як документальні свідчення автори мапи представили кілька фотографій і подають короткий список керівництва СРСР, організаторів Голодомору українців.

Голова благодійного фонду «Україна-Русь» Ростислав Новоженець зазначає: «Ми поіменно вказали всіх 139 осіб, які подала СБУ. Тут головні організатори Голодомору, а далі йде по областях. Усіх вказали, щоб люди поіменного знали тих, хто чинив Голодомор. Ми спеціально готували цю карту для суддів, які розглядали питання Голодомору, щоб вони краще знали про цю трагедію. Ми були подивовані, що винними були визнані 7 чоловік і карна справа закрита у зв’язку з їхньою смертю. А решта 139 осіб, де вони?..»

Мапа буде цікавою для молоді

Також на карті є інформація про 11 сучасних пам’ятників жертвам Голодомору в різних країнах світу, серед яких і Хрест, встановлений у Росії на території монастиря у станиці Старощербинівській Єйського району Краснодарського краю.

Керівник експедиції «Місцями голодомору» дослідниця Анна Семенюк вважає, що карта дуже наглядно і популярно інформує про жахливу трагедію.

«Ця мапа є компактна і цінна тим, що потрапить у школи, на схід держави. Були видані великі томи про голод, але вони виходили одиничними тиражами і про них майже невідомо нічого молоді. Нині питання Голодомору в Україні не досліджується на тому належному рівні, як би це мало бути», – наголошує дослідниця.

За матеріалами: Радіо Свобода 2010 рік

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст

1 Comment

Comments are closed.