Прес-реліз: Суд за Софію виграно!

7 листопала (четвер) апеляційний господарський суд у м. Києві залишив у силі рішення Господарського суду, яким скасовувався земельний дерибан буферної зони пам’ятки всесвітнього значення – собору св. Софії у Києві.

Що це значить?

У злочинного забудовника, що руйнував Софію, забрали землю.

Яка юридична суть рішення?

Господарський суд свого часу визнав протиправним і постановив скасувати пункт 65 рішення Київської міської ради №419/1829 від 15.07.2004р. “Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею”, котрим забудовнику – компанії «Інвестиційно-Будівельна Група» – надавалася ділянка у кварталі через дорогу від огорожі собору.
Нагадаємо, землю в буферній зоні пам’яток всесвітнього значення не можна віддавати під забудову без погодження з Верховною Радою України; будувати на цій землі можна, лише узгодивши проект з ЮНЕСКО. Таких узгоджень не відбулось.
Постфактум відбулись спроби фальсифікувати погодження ЮНЕСКО, використовувати найману фізичну силу проти місцевих мешканців та активістів, що протестували проти незаконної забудови.

Що це значить?

Ѓ необхідність в оперативному зборі кошт для знесення конструкцій, побудованих на Гончара 17-23. Звісно, ні на яку компенсацію забудовник не може розраховувати, оскільки будував, здебільшого, протягом дії приписів прокурора, інспекторів Держкультспадщини, заборон суду, тощо. Кошти потрібні саме на демонтаж.
Рішення вже вступило в силу.

За додатковою інформацією можна звертатись за тел.:
067 467 62 53 (Ігор Луценко)
050 334 38 87 (Марина Соловйова, адвокат у справі)