Харків: громадськість обговорила екологічну політику

Можливість для громадськості впливати на владу є одним з основоположних принципів демократичного устрою. Україна, на жаль, далека від світових лідерів демократичного суспільства, і наші можновладці зазвичай населення не чують, а, якщо бачать його – то хіба під ногами. Щоправда, зрідка ситуація змінюється.
Так, цього року українська екологічна політика (діяльність влади в охороні довкілля) має бути оцінена громадськістю – причому, зроблено це повинно бути офіційно. Цей крок наша влада зобов’язалася зробити, підписав з ЄС Угоду про фінансування “Підтримка реалізації Стратегії державної екологічної політики України”. Така оцінка для певної країни робиться у вигляді доповіді, яка, задля її об’єктивності, готується за участю максимальної кількості екологічних активістів.

Щоб зробити таку доповідь для України, за сприяння проекту “Технічної допомоги ЄС “Додаткова підтримка Мінекоресурсів у впровадження секторальної бюджетної підтримки”, з середовища громадських екологічних організацій була сформована відповідна Робоча група. До її складу ввійшли ключові автори, задача яких – саме підготовка доповіді; та координатори, які повинні провести п’ять регіональних обговорень доповіді – по одному на заході, сході, півночі, півдні країни та в Криму. Щоб доповідь була обговорена екологічною громадськістю, її підготовка відбувається в три етапи: спочатку ключові автори готують чернетку, далі вона обговорюється у регіонах, і за підсумками цих обговорень, на 20-ті числа грудня, доповідь готується “набіло”.
Перше обговорення доповіді було зроблено одразу, як вона була готова в першому наближенні – 30 листопада, у Львові. Друге обговорення відбулося 3 грудня, в Харкові.
В ньому прийняли участь екологісти з Луганської, Полтавської, Сумської та Харківської областей. За день роботи, у відповідності із розділами доповіді, учасники заходу прокоментували всі аспекти національної екологічної політики: якість державного управління природокористуванням та його вплив на стан довкілля, перешкоди на шляху до збалансованого розвитку суспільства, вплив довкілля на здоров’я, фінансування природоохоронної діяльності, екологічна освіта, участь в екологічній політиці недержавних організацій, міжнародне співробітництво тощо.

І хоча цей захід не ставив на меті обговорення екологічних проблем (екополітика – це не самі екологічні проблеми, а здатність держави розв’язувати їх), без розгляду найбільш кричущих проблем сходу України на ньому не обійшлося.
Валерій Яковлєв (“Зелена Вежа”, Харків): “Велику проблему створює необізнаність населення. В жодному селі у нас немає каналізації, проте водопостачання вже є в багатьох. Тож і виходить, що селяни, користуючись водою, в криницях її рівень знижують, а у вигрібних ямах – підіймають. В результаті забруднена фекальними стоками вода, вирівнює загальний рівень на певній території та потрапляє до криниць, приводячи до захворювань тих самих селян, що користувалися і криницею, і вигрібом. ”

 

 

Петро Шевченко (НДІ прикладної екології Східноукраїнського національного університету, Луганськ): “В колишніх складах, що примикають до житлових будинків, створюються шкідливі підприємства. І така ситуація по всій Україні. На Донбасі забруднювачі – або бензоколонки, або шкідливі підприємства – ставляться на запасах води. Таке враження, що навколо дійсно вороги народу. Може, час вводити екобільшовизм?”
Олена Решетько (“Екоциду.net”): “Через діяльність Харківського коксового заводу і “Термолайфу” захворюваність населення Шевченківського мікрорайону Харкова в 3078 раз вища, ніж в “чистих” районах. В мене є два листа щодо зупинки цих заводів: екоінспекція пише, що це має зробити управління охорони природи, а управління – що це обов’язок екоінспекції. Проблеми людей владу не турбують”.

 

 

В цілому ж виконання українською владою своїх обов’язків у збереженні довкілля було оцінено вкрай негативно.
Катерина Усова (Громадський рух Луганської громади “Чисте місто”): “Корупція нашої держави зашкалює настільки, що діяльність кожного міністерства слід визнати як злочинну бездіяльність”.

4 грудня подібні обговорення відбулися в Києві, на черзі – Сімферополь і Запоріжжя.

Регіональний координатор Східного регіону України в підготовці “Щорічної
доповіді “Громадська оцінка національної екологічної політики” за 2011 рік
(включаючи аналіз за період з 2003 року)” Сергій Шапаренко
*
____________________

КОНТАКТ:
Сергій Шапаренко, ЕкГ “Печеніги”: тел. (066) 387-46-81, pechenegy[at]rambler.ru

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.