Харківські екологи виявили “варварщину” у містобудуванні

4 грудня в прес-центрі ILF, на базі інформаційного агентства “Мост”, відбулася прес-конференція, присвячена проблемі обмеження доступу до містобудівної документації. Організаторами заходу виступили екологічна група “Печеніги” у співпраці з Східноукраїнським центром громадських ініціатив.
У ході прес-конференції було представлено результати моніторингу доступності генеральних планів усіх 17 міст Харківської області. Дослідження проводилося з липня по грудень 2012 року. За цей час на адреси міських рад Харківської області було відправлено офіційні запити із проханням надати копію картографічної складової генерального плану та інформацію про текстову частину документа.
Зокрема,
1 із 17 міст надіслало копії лише основних креслень власних генеральних планів;
4 із 17 рад міських населених пунктів не представили генплан через наявність на ньому грифів – “ДСК” (для службового користування) та/або “Таємно”.
Всі інші міські ради, охоплені моніторингом, взагалі не надали відповідей на інформаційні запити, або надіслали листи, що не містять фактичних відповідей на поставлені запитання. Подібні відповіді організатори дослідження розцінили як фактичну відмову в доступі до запитуваної містобудівної документації.

“Ситуація на Харківщині мало відрізняється від того, що відбувається у інших областях України. Жодна міська рада області генплан у повному обсязі надати не змогла. Практика втаємничення генпланів суперечить численним нормам законодавства, зокрема ЗУ “Про регулювання містобудівної діяльності” та ЗУ “Про доступ до публічної інформації”, – зазначив голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.
Іншими популярними відмовами, які використовували міські ради під час листування, були відсутність технічних можливостей для копіювання карт, зношеність генеральних планів, відсутність коштів у міської ради. Всі ці відмови є незаконними.
Такий стан речей потребує безпосереднього втручання органів прокуратур, які зазвичай не вживають ніяких заходів і найчастіше залишаються осторонь. Як наслідок, координатори моніторингу у Харківській області подали до прокуратур скарги.
Проте, порушень у діях жодної міської ради виявлено не було.

Також містобудівне та інформаційне законодавство зобов’язує органи місцевого самоврядування оприлюднити генеральні плани у мережі Інтернет на веб-сайтах міських рад.
У Харківській області даних вимог більш-менш дотрималась лише одна міська рада – міста Первомайськ.
На сайтах міських рад становище ще більш катастрофічне – лише три міста мають власні інтернет-портали, – які не містять достатньої інформації про генеральні плани.
На завершення організатори прес-конференції запропонували можливі шляхи вирішення питання відкритості генеральних планів та відповідного впливу на місцеву владу.

“Наразі містобудування в Харківської області ведеться у варварській спосіб, без виконання жодних норм, передбачених для цивілізованих міст”, – підсумував Олег Вяткін, член екологічної групи “Печеніги”.
Аліна Бондар

Відеозапис прес-конференції: http://youtu.be/GVV5dWBOsoM, http://youtu.be/y5EEbgR9BQQ (Ліворуч – Голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко, праворуч – член Еологічної групи “Печеніги” Олег Вяткин)

*
____________________

КОНТАКТИ:
Олег Вяткин, ЕкГ “Печеніги”: тел. (095) 139-62-78, Trolll_eco[at]ukr.net
Володимир Щербаченко, Східноукраїнський центр громадських ініціатив: тел. (067) 640-94-40, uspikh[at]gmail.com

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.:

* * *
Дана діяльність проводиться у рамках проекту “Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії” за підтримки Програми “Верховенство права” Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами, зокрема екологічною групою “Печеніги”

Мета проекту: стимулювати центральні органи державної влади й органи місцевого самоврядування розробити та впровадити в життя процедуру зняття обмежувальних грифів із генпланів українських міст за активної участі громадськості та з урахуванням громадських інтересів.