Казімірас Уока: «Балто-Чорноморська співпраця допоможе Україні та Литві зменшити енергетичну залежність від Росії»

Україні та Литві потрібно посилювати Балто-Чорноморську співпрацю в політичній, економічній та енергетичній сферах.

Про це заявив депутат Сейму Литовської Республіки, заступник голови Національної партії Литви Казімірас Уока, який перебуває з робочим візитом в Києві.

Говорячи про необхідність для України і Литви позбутися енергетичної залежності від Російської Федерації, депутат литовського сейму заявив, що Україна, Білорусь та Литва повинні запустити проект газопроводу по закачуванню каспійської нафти в обхід Росії:

«Альтернативні поставки газу і для Литви, і для Білорусі, і для України потрібні. Скільки вже було обговорень такого проекту і Литва завжди була «за». Але переговори щодо такого газопроводу застрягають в політичних проблемах», – каже пан Казімірас.

«Нас також зараз цікавить транзит української електроенергії. Але через Білорусь поки не проходить електроенергія, а так ми б дуже були зацікавлені в її поставках до Литви. Ми активно співпрацюємо з Україною в транспортних проектах, зараз от курсує потяг «Вікінг» між Одесою та Клайпедою, а наступним проектом має бути саме газопровід», – веде далі депутат.

Загалом, Казімірас Уока з оптимізмом дивиться на вирішення проблеми з російськими енергоносіями:

«Литва зараз судиться з Газпромом в міжнародних арбітражах, адже для нас ціна на газ вища, ніж в тій же Німеччині. За нас заступається весь ЄС в суді й уважно спостерігає, як закінчиться ця справа. Литва зараз активно будує свій газовий термінал, в 2014 році він у нас вже буде і «Газпром» вже не буде диктувати свої умови. Вже зараз третина міст опалюється біомасою і «Газпром» починає втрачати позиції по всій Литві», – розповів литовський парламентар.

Казімірас Уока також розповів і про плани Литви щодо підтримки європейської інтеграції України:

«З 1-го липня Литва буде головувати в Євросоюзі. І в планах на півріччя є максимально приділити увагу і проблемам України, максимально підтримувати пришвидшення підписання договору про Асоціацію між Україною і ЄС», – поділився планами пан Уока.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair