Літературна ніч в рамках виставки Future Generation Art Prize 2012

У середу, 26 грудня 2012 року, о 19:00 PinchukArtCentre запрошує на Літературну ніч в рамках виставки Future Generation Art Prize 2012. Метою акції є продовження діалогу між мистецтвом та літературою, демонстрація можливостей їхньої співгри та створення платформи для розглядання представлених робіт крізь нову незвичну «текстову» оптику. Літературні акції арт-центру проходять із залученням відомих поетів і письменників. Вхід вільний.

В рамках вечора буде досліджуватися взаємодія медіа між собою та накладання різних мистецьких мов одна на одну. Це дійство фрагментарне і цілісне водночас. Воно нагадає виставу з трьох актів або мандрівку трьома колами, якими можна пройти разом із куратором-провідником.

19:00–20:00
«Коло гри»
Простір з роботою групи Р.Е.П., 3 поверх
Поетична гра від українських поетів Катерини Бабкіної, Анатолія Дністрового, Юрія Іздрика, Анни Малігон, Богдани Матіяш, Григорія Семенчука та інших, яка передбачає буквальне нашарування мов. Кожен прочитаний український поетичний текст буде автоматично перекладено в програмі-перекладачі Google Translate будь-якою довільною мовою та в зворотному напрямку. Це дозволить дослідити ідеї «тотожності», перекладу мов і перекладу культур. А ще створить багатошарові тексти – в буквальному сенсі слова. Ця поетична гра звучить в унісон із багаторівневістю роботи групи Р.Е.П.

20:00–21:00
«Коло життя»
Простір з роботами Лінетт Ядом-Боакьє, 4 поверх
Письменниця Ірена Карпа читатиме свої тексти зі збірки «З роси, з води та з калабані» про культуру повсякденного, що є певним експериментом з прикладної антропології буденності Західної України – на прикладі щоденного життя дітей, дорослих і підлітків міста Яремче. Не випадково дійство відбуватиметься у просторі з роботами володарки Головної премії Future Generation Art Prize 2012 Лінетт Ядом-Боакьє, яка в своїх портретах темношкірих людей ніби проводить прикладні антропологічні дослідження.

21:00–22:00
«Коло руху»
Простір з роботами Емілі Ройсдон, 4 поверх
У залі з роботами Емілі Ройсдон відбудеться концерт «DRUMТИАТР» за участі
Юрія Іздрика, Григорія Семенчука та Олексія Гмирі. Музична вистава взаємодіє з ідею руху. Рухаємося від слова до звуку, від поезії до музики, від життя до перформенсу, від ясної свідомості до сугестії. І в зворотному напрямку.

З 19:00 до 22:00 зала з роботою Ебігейл де Вілль перетвориться на читальню. Кожен відвідувач отримає у своє повне розпорядження папки з однаковими або різними комплектами майже випадкових текстів. Шляхом співтворчості та співгри читачі зможуть оприявнити свої «сліди» в отриманих літературних творах. Акція розкриває читання як процес творення, а не споживання. Читання – це підкреслювання і розмальовування, дописування та закреслювання, ілюстрування та довільна зміна послідовності аркушів тощо. Тобто кожне попереднє читання лишає свій знак, стає текстом для наступних прочитань. Результатом цього процесу стане демонстрація шарів читання та їхнього впливу на наступних читачів – так само залишене кожним поколінням сміття, з якого Ебігейл де Вілль створює свої роботи, позначається на наступних генераціях.

Куратор акції Iрина Славінська, літературний оглядач, телеведуча, перекладач, член українського ПЕН-клубу та Незалежної медіа-профспілки.

Подія у Фейсбуці – ТУТ