Міліція каже, що у Міжнародний день прав людини затримувала за “дрібне хуліганство”

Як і зазвичай, при надходженні до “Майдан-Моніторингу” інформації про можливі порушення права громадян на мирні зібрання та на свободу вираження, ми нещодавно спитали у ГУ МВС у м.Києві таке:

1. Чи відповідає дійсности поширена у соціальних мережах (посилання – тут: https://maidan.org.ua/2012/12/zatrymano-uchasnykiv-aktsiji-prysvyachenoji-mizhnarodnomu-dnyu-prav-lyudyny/) інформація про затримання (доставлення до райвідділку тощо) 08.12.12 співробітниками міліції громадян України на бульварі Шевченка в районі  памятника Леніна у зв’язку з проведенням ними мирного зібрання до Міжнародного дня прав людини?

 2. Якщо так, то якими були конкретні підстави таких дій співробітників міліції, які правопорушення інкримінуються затриманим (доставленим до райвідділку тощо) громадянам? Зокрема, чи відповідає дійсности інформація, що це було зроблено “для залагодження конфлікту і з’ясування особи”?

Відповідь міліції – до вашої уваги.  Для довідки – стаття 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за “дрібне хуліганство”, ст.185-1 КУпАП – відповідальність за “порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”.