Виховання учасника дорожнього руху – досвід Естонії для України

Підвищення безпеки дітей на дорогах через освіту вчителів та розвиток місцевих програм забезпечення безпеки в цільових містах Чернігівської області є основною метою нового проекту Центру «Доброчин».

Дорожній рух – це частина нашого повсякденного життя. Щоб дитина безпечно пересувалась і відчувала себе в дорожньому русі невимушено, її необхідно підтримувати і спрямовувати. Діти емоційні, копіюють поведінку і дії оточуючих, у них складаються звички, які залишаються на все життя. Правильні навички, дотримання Правил дорожнього руху – це запорука безпеки дитини на вулиці. Діти – пішоходи в сільській місцевості є найбільш вразливою групою і найменш захищеними членами руху. Вони майже непомітні на дорозі, особливо на дорогах без освітлення і без тротуарів. Багато пішоходів вважають, що коли вони бачать машину, водій також може бачити їх. Але в темряві майже неможливо побачити пішоходів на узбіччі дороги.

Десятилітній досвід Естонії показує, що обов’язкове носіння світлоповертаючих знаків у 8 разів знижує ризик дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів. Цьому сприяє систематична робота з підвищення обізнаності населення про світлоповертачі, навчання і методична підтримка вчителів середніх шкіл та проведення практичних наочних тестів, як працює флікер.

В рамках діяльності проекту передбачається проведення навчань для вчителів стосовно ефективного виховання учасника дорожнього руху. В інтерактивному режимі діти отримуватимуть нову інформація про життєво важливу необхідність носити флікер і дотримуватись правил дорожнього руху.
Проект також сприятиме узгодженню спільної діяльності освітніх відділів та відділів з профілактики ДАІ у напрямку безпеки дітей на дорогах Чернігівщини.