Спеціальний представник ОБСЄ з конфліктів А.Дещиця повернувся з візиту до Молдови

Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ з конфліктів посол Андрій Дещиця зустрівся з політичним представником Молдови у переговорному процесі Е.Карповим і лідером Придністров’я Є.Шевчуком, а також з політичним представником Придністров’я у переговорному процесі Н.Штанскі, під час дводенного візиту, що завершився 7 лютого. Під час зустрічей А. Дещиця обговорив зі сторонами підготовку до чергового раунду переговорів з придністровського врегулювання у форматі «5+2», проведення якого заплановано18 і 19 лютого у Львові, Україна.  Таку інформацію розміщено на сайт ОБСЄ.

“Я уважно вислухав обидві сторони, і вважаю, що у нас є спільне розуміння наступних етапів переговорного процессу, – заявив А.Дещиця. -Я підкреслив, що до Львова ми маємо підійти з позитивним настроєм і бажанням досягти реальних результатів”.

Спецпредставник обговорив з експертами робочих груп, які займаються питаннями свободи пересування, подальші кроки у цій сфері, зокрема плани відкриття моста в Гура-Бикулуй. На переконання А.Дещиці ці напрямки роботи є пріоритетними.

А.Дещиця також зустрівся з віце-спікером Парламенту Молдови Л.Паліховіч і обговорив з ним питання міжпарламентського діалогу щодо продовження домовленостей, досягнутих під час візиту Діючого Голови ОБСЄ минулого місяця.

“Зустрічі представників законодавчих органів можуть бути корисними для зміцнення довіри між сторонами”- заявив Дещиця.

Зустрічі Спеціального представника відбулися через два тижні після того, як Міністр закордонних справ України Леоніда Кожара здійснив свій перший візит в якості Діючого голови ОБСЄ до Молдови. У ході цього візиту він підкреслив, що процес придністровського врегулювання є головним пріоритетом Українського головування. Тоді Діючий голова ОБСЄ тоді особисто запросив Прем’єр-міністра Молдови В.Філата та лідера Придністров’я Є.Шевчука до Львова. В рамках свого візиту А.Дещиця заявив, що з нетерпінням чекає їхнього приїзду для проведення переговорів у форматі «5 +2».

Формат «5+2» включає представників сторін, посередників і спостерігачів у переговорному процесі – Молдову, Придністров’я, ОБСЄ, Російську Федерацію, Україну, США і ЄС.

Олена Весел