АУБ виступає проти законопроектів про заборону валютних та оподаткування гривневих депозитів населення

Асоціація українських банків виступає проти законопроекту народного депутата-аграрія Євгена Сігала «Про внесення змін до статті 2 Закону України “Про банки і банківську діяльність” щодо банківських вкладів фізичних осіб» (N 2400), яким пропонується  заборонити банкам  залучати  вклади  клієнтів в  іноземній  валюті.

 За словами Президента АУБ Олександра Сугоняко, цей законопроект є протиправним, адже порушує  конституційне  право  громадянина  вільно  користуватися  своїм  майном, зокрема й власними валютними заощадженнями. «Це, по суті, намагання повернути країну в радянсько-колгоспне минуле, коли неможливо було взагалі користуватись іноземною валютою», – каже керівник АУБ.

 Крім того, в АУБ виступають проти законопроекту того ж депутата – «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо банківських вкладів фізичних осіб» (№ 2401), яким пропонується ввести 25%-й податок на суму доходів від депозитних вкладів населення, яка перевищує облікову ставку НБУ (7,5%), збільшену на 5%.

 В АУБ підкреслюють, що декларуючи начебто цілком розумні цілі (дедоларизація та пожвавлення кредитування економіки), обидва законопроекти насправді ведуть до протилежних наслідків – ще більшої недовіри громадян до державної політики та банківської системи.

 В АУБ переконані, що такі законодавчі ініціативи за існуючих умов спаду економіки, зростання безробіття та зниження доходів населення є не на часі і тільки посилять тіньовий ринок. «Замість пожвавлення економіки, зазначені законопроекти призведуть до створення суттєвих проблем на депозитному ринку та у банківській системі», – кажуть в АУБ.

 «Бюрократична заборона  валютних  вкладів, – вважає Олександр Сугоняко, – не  призведе  сама собою до  масової  їх  конвертації у гривню. Вірогідніше  очікувати  їх  масового  переходу  їх у так  звану  категорію  «кошти  поза  банками».  Це  не  тільки  не  сприятиме  пожвавленню  кредитування  економіки,  але  навпаки – поставить  під  загрозу  збереження  ліквідності  банків,  чим  повністю перекреслить  будь-які  надії  на  відновлення  кредитування. А 25-відсоткове оподаткування доходів від гривневих депозитів ще більше знизить мотивацію населення нести свої кошти в банки».

 Також в АУБ вважають, що позбавлення  банків  права на  залучення  вкладів  в  іноземній  валюті  суперечить  державній  політиці  щодо  створення  умов  для  залучення  валюти  з  поза банківських  заощаджень  у  депозити банків  та  щодо валютних запозичень Уряду.

 Щодо ініціатив по запровадженню з 1 січня 2014 р. оподаткування доходів від депозитів, то в АУБ не бачать у цьому потреби ще й тому, що Податковим кодексом вже передбачене запровадження схожого податку, правда меншого (5%), з 1 січня 2015 р., що є цілковито виправданим за існуючих умов.

 Прес-служба

Асоціації українських банків