Чернігівські вчителі дізнались як в Естонії навчають дітей безпеці дорожнього руху

Естонські вчителі ділились своїм досвідом з українськими колегами, як навчати дітей правилам і вимогам безпеки дорожнього руху, під час семінару-наради в місті Чернігові 12 березня 2013 року.

Як зазначила Ірина Підгорна, керівник проекту, тема безпеки в програмі загальної освіти є актуальною для освітян і досвід країн, які вже досягли успіху в цьому питанні, необхідно вивчати і адаптувати.

Розповідаючи про свій досвід викладання, Томас Валкрусманн підкреслив, що бажання викладача займатися навчанням безпеки є дуже важливим, необхідно бачити зв’язок з повсякденним життям, завжди зв’язувати рух з безпекою й самому бути для дитини позитивним прикладом. При постановці цілей навчання кожний викладач повинен враховувати навколишнє дорожнє середовище й можливості пересування дитини.

Біля 300 вчителів Чернігівських шкіл ознайомились з методикою визначення цілей та виховання дітей – учасників дорожнього руху, серед яких:
• навчити розуміти й цінувати свою особисту безпеку й безпечне поводження;
• уміння брати участь у дискусіях на тему аналізу виникнення небезпек та їх запобігання;
• формування правильних звичок;
• інтегрування знань, умінь і навичок (навчання дитини в реальному дорожньому середовищі, практичні заняття).

Особливу увагу при навчанні правилам безпеки дорожнього руху естонці приділяють носінню світлоповертаючих знаків, які дозволяють пішоходу бути помітним на дорозі.

На завершення естонські колеги продемонстрували інформаційні ролики та плакати, які пропагують дотримання правил безпеки дорожнього руху та переваги носіння світлоповертаючих знаків. Управління освіти Чернігівської міської ради отримало для своєї подальшої роботи набори методичних матеріалів та світлоповертачі.

Діяльність проходить за підтримки МЗС Республіки Естонія.

Олександр Підгорний
Центр «Доброчин»