У десяту річницю відходу у вічність Голови Проводу ОУН Слави Стецько

У десяту річницю відходу у вічність Голови Проводу ОУН Слави Стецько Організація Українських Націоналістів висловлює свою шану людині, яка все своє життя зв’язала з організованим націоналістичним рухом, жила для України, і зробила для неї все, що змогла.

Її боротьба за Незалежність України розпочалася за польської окупації, продовжилася за “перших совєтів”, потім під час німецької окупації, і не припинялася жодного дня під час вимушеної еміґрації. Займаючи важливі становища на зовнішньополітичному відтинку боротьби, Слава Стецько відзначилася у акціях, які постійно нагадували вільному світові, що Україна є, і має волю до державної незалежності.

Вперше після довгих років вимушеної еміграції пані Слава змогла відвідати батьківщину лише в червні 1991 року, і зразу включилася в боротьбу Краю за мрію поколінь борців. Її постава та відданість, готовність перенести основну вагу боротьби Організації на Рідні Землі були оцінені учасниками 8-го Збору ОУН, в якому вперше за довгі роки взяли участь делегати з українських теренів, Славу Стецько обрали Головою Проводу ОУН. Цей обов’язок вона сповняла протягом двох каденцій, з вірою та самопожертвою, не рахуючись ні з обставинами, ні з власним здоров’ям. Вона з чистим сумлінням могла заявити під час виголошення депутатської присяги у Верховній Раді України 19 березня 1997 року: «Я ніколи не думала над тим, ким я буду в Українській державі, але я свято вірила в майбутність українського народу, вірила, що він буде вільний, бо ж скільки мільйонів загинуло за його волю! Я вірила в Божу справедливість».

Протягом останніх своїх дванадцяти років життя і боротьби в Україні Слава Стецько була прикладом дієвості для патріотів. Вона постійно наголошувала, що лише віра рухає гори, що лише чин дає результат, що лише праця в народі і для народу готує перемогу національної ідеї. «Ми маємо працювати і за тих, хто вже не може, і за тих, хто не хоче», – підкреслювала пані Слава. І показувала приклад, як це треба робити.

Сьогодні, з нагоди десятиріччя відходу у Вічність Слави Стецько ми молимося за спокій її безсмертної душі та просимо Бога, щоб її земна праця повернулася в Україну новими лавами борців за кращу долю нашого народу.

Слава Україні! Героям Слава!

Провід ОУН

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.