Чотирьом молодим активістам загрожує тюремне ув’язнення

amnesty_candle_1008 і 15 березня у Баку (Азербайджан) було заарештовано чотирьох активістів молодіжного руху NIDA. Всі вони брали участь у організації мирного протесту, який було розігнано владою 10 березня, і тепер можуть бути ув’язнені на тривалий строк.

Молоді активісти Махаммад Азізов, Бахтіяр Гулієв і Шанін Новрузлу були заарештовані 8 березня у ході спецоперації; 15 березня був також заарештований Рашад Хасанов. Вважається, що четверо активістів були заарештовані через причетність до організації мирного протесту, який було жорстоко розігнано владою 10 березня.

За словами Тургута Гамбара, голови NIDA  (ненасильницького, про-демократичного молодіжного руху), під час допиту у поліції активістам було відмовлено у доступі до адвоката. Їх допитували у присутності адвокатів призначених державою, після чого Махаммад Азізов, Бахтіяр Гулієв і Шанін Новрузлу з’явилися на телебаченні і зачитали заздалегідь підготовлені зізнання. Це стало причиною побоювань, що їх могли катувати використовувати інші засоби жорстокого поводження.

У поліції стверджують, що у помешканнях активістів було знайдено наркотики та запалювальні пристрої. За постановою суду Баку, вони три місяці перебуватимуть на досудовому утриманні під вартою за звинуваченням у нелегальному збереженню зброї. У разі засудження на активістів очікує тривале ув’язнення.  Родичі активістів стверджують, що наркотики і запалювальні пристрої були підкинуті під час обшуку поліцейськими у цивільному одязі. Під час обшуку помешкання Бахтіяра Гулієва 8 березня поліцейські не показали ані документів, що засвідчують особу, ані ордер на обшук.   Коли ж під час першого обшуку кімнати Махаммада Азізова нічого не було знайдено, був здійснений другий обшук, який, за свідченнями поліції, виявив пакунок із наркотиками. Також поліцейські стверджують, що у ході обшуку вони знайшли у саду будинку коробку з кількома пляшками з горючою сумішшю. Родина Махаммада Азізова свідчить, що цієї коробки не було у їх саду до прибуття поліцейських.

Ви можете допомогти! Пишіть негайно азербайджанською, російською, англійською або вашою рідною мовами до 1 травня 2013 року:

  • зазначаючи, що Amnesty International вважає Махаммада Азізова, Бахтіяра Гулієва, Шаніна Новрузлу і Рашада Хасанова в’язнями сумління, затриманими суто за мирне використання своїх прав на свободу слова та зібрань, і вимагайте їх негайного та безумовного звільнення;
  • вимагаючи у влади підтвердження, що до затриманих не було застосовано катування або будь-якого іншого виду жорстокого поводження, а вони мають доступ до необхідного медичного обслуговування, обраних ними адвокатів та членів родини;
  • закликаючи владу провести негайне і ефективне розслідування заяв про тортури і жорстоке поводження, особливо щодо Махаммада Азізова, Бахтіяра Гулієва та Шаніна Новрузлу.
  • вимагаючи поваги права на свободу слова та зібрань, а також гарантії того, що жодна особа не буде кримінально переслідуватися за законну реалізацію прав людини.

Зразки звернень:

[Адреса]

Шановний __________________,

Я пишу Вам в зв’язку із загрозою довготривалого  тюремного ув’язнення для чотирьох молодих ативістів в Азербайджані.

Amnesty International вважає Махаммада Азізова, Бахтіяра Гулієва, Шаніна Новрузлу і Рашада Хасанова в’язнями сумління, затриманими суто за мирне використання своїх прав на свободу слова та зібрань,  вимагаючи їх негайного та безумовного звільнення.

Я вимагаю підтвердження, що до затриманих не було застосовано катування або будь-якого іншого виду жорстокого поводження, а вони мають доступ до необхідного медичного обслуговування, обраних ними адвокатів та членів родини. Також закликаю Вас провести негайне і ефективне розслідування заяв про тортури і жорстоке поводження, особливо щодо Махаммада Азізова, Бахтіяра Гулієва та Шаніна Новрузлу. Я вимагаю поваги права на свободу слова та зібрань, а також гарантії того, що жодна особа не буде кримінально переслідуватися за законну реалізацію прав людини.  

З повагою,

[Address]

Dear___________________,

I am writing to you because of long term prison sentences’ danger for youth activists in Azerbaijan.

Amnesty International considers Mahammad Azizov, Bakhtiyar Guliyev, Shahin Novruzlu and Rashad Hasanov to be prisoners of conscience, detained solely for the peaceful exercise of their rights to freedom of expression and assembly and calls for their immediate and unconditional release.

I am calling on you  to ensure that the four men (Mahammad Azizov, Bakhtiyar Guliyev, Shahin Novruzlu and Rashad Hasanov) are not tortured or otherwise ill-treated, and have access to appropriate medical treatment, lawyers of their choice and family members. Also I am calling on you to immediately carry out an effective and independent investigation into allegations of torture or other ill-treatment, particularly in the cases of Mahammad Azizov, Bakhtiyar Guliyev and Shahin Novruzlu.

I demand to respect the rights to freedom of expression and assembly, and ensure that no persons face criminal sanction for the legitimate exercise of their human rights

Sincerely,

Адреса для звернень:

President (Президент)

Ilham Aliyev (Ільхам Алієв)

Office of the President of the Republic of

Azerbaijan

18 Istiqlaliyyat Street,

Baku, AZ1066,AZERBAIJAN

Fax: +994 12 492 0625 (keep trying)

Email: office@pa.gov.az

Salutation: Dear President Aliyev (Шановний Президент Алієв!)

Додаткова інформація

Amnesty International вже тривалий час занепокоєна невиконанням з боку азербайджанської влади своїх міжнародних зобов’язань щодо захисту права на свободу зібрань і свободу слова. Ті, хто висловлює свою незгоду, часто стають мішенню сфабрикованих кримінальних звинувачень, а також нападів, переслідувань або шантажу. Останнім часом Amnesty International отримує велику кількість документальних підтверджень цих випадків; для загального ознайомлення дивіться Щорічний Звіт 2012 про Азербайджан, http://www.amnesty.org/en/region/azerbaijan/report-2012.

За свідченнями правозахисників, близько 1000 людей брали участь у протесті в Баку 10 березня, і приблизно 90 були заарештовані. Демонстранти закликали покласти край смертності у Азербайджанській армії у мирний час після того як багато молодих новобранців померли від «дідівщини» – агресивної і часто жорстокої церемонії ініціації. Поліція розігнала протест із застосуванням гумових куль, водометів та поліцейських кийків. Кількох демонстрантів побили і травмували, декого з них – під час арешту або вже під час  перебування під вартою. Одному демонстранту було вибито щелепу ударом поліцейського шолому.

Уряд Азербайджану регулярно використовує звинувачення у збереженні наркотиків та зброї аби змусити замовкнути критично налаштованих громадян. Уряд особливо нетолерантний щодо критики на адресу родини Президента.

Махаммад Азізов та Бахтіяр Гулієв були також творцями сторінки у Facebook , на якій висміювався покійний Президент Гейдар Алієв, батько нинішнього Президента Ільхама Алієва. На сторінці часто публікувались сатиричні повідомлення і карикатури про нього та його родину.

UA: 68/13 Index: EUR 55/004/2013

Переклад: Юлія Попова

Міжнародна Амністія