Презентація результатів дослідження за проектом “Символічне насильство в містах сучасної України”

Інститут громадянського суспільства презентує результати досліджень, що проводились групою дослідників за проектом «Символічне насильство в містах сучасної України» з грудня 2012 р. до березня 2013 р. Певним поштовхом для обговорення цієї теми в українському експертному середовище стала появи серії ксенофобських написів та графіті у Криму, що, зокрема, були спрямовані проти кримських татар. Але, при підготовці проекту, було вирішено дослідити це соціальне явище на національному рівні, тому були обрані міста, що символізують усю Україну: Київ – столиця країни та 3 регіональні центри – Сімферополь/Акмесджіт, Львів та Харків.

Що таке символічне насильство:
– спосіб створення конфліктних ситуацій;
– слабкий сигнал про соціальну напругу, на який варто реагувати до появи сильніших сигналів;
– спосіб відносно безпечного зняття напруги, “випуску пари в свисток”?
Сімферополь/Акмесджіт, Київ, Львів, Харків. Ситуації в чотирьох містах мають спільні риси, але також мають відмінності. Від хаотичної забудови спільного простору міст до вуличного мистецтва; від самодіяльного дрібного хуліганства до серйозно організованих провокацій.
Ми презентуємо дані польових досліджень, які дозволяють краще зрозуміти ряд обурливих подій останнього часу. Зокрема, акти вандалізму проти мечетей в Сімферополі/Акмесджіті та конфлікт навколо Гостинного Двору в Києві. Яким чином можна зменшити ймовірність подібних ситуацій?

Прес-конференції за підсумками проекту буде проведено в Києві, 19 березня у прес-центрі Укрінформ (вул. Б. Хмельницкого, 8/16), початок о 12.00. Прес-конференція транслюватиметься онлайн сайті агенції Укрінформ.

В прес-конференціях беруть участь:
Рустем Аблятіф – керівник проекту, Голова Ради Інституту громадянського суспільства;
Віктор Пушкар – науковий керівник проекту, соціальний психолог;
в Києві до учасників приєднається Дмитро Потєхін – директор Групи європейської стратегії.

Проект здійснено за підтримки Міжнародного Фонду “Відродження”.
Організаційну підтримку надано Чорноморською Миротворчою Мережею (BSPN).

764_380781862009803_790779921_n

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair