Тернопільська міська рада провалила прозорі голосування, а Львівська обласна – підтримує

Сесія Тернопільської міськради відмовилася розглядати проект змін до регламенту, що запроваджував прозору процедуру голосувань депутатів і вільний доступ громадськості до їх поіменних результатів. За включення до порядку денного проекту, внесеного депутатами Юриком, Ландяком та Вітвіцьким, проголосували лише 17 депутатів з 60. Не голосували за розгляд питання фракції «Свободи», що має більшість у раді, та «Нашої України».

Проектом передбачається, що «відкрите поіменне голосування проводиться з усіх питань порядку денного, крім питань, які потребують розгляду шляхом таємного голосування», «за допомогою системи електронного голосування «Віче» формується список депутатів за результатами голосування у вигляді: «За», «Проти», «Утримались», «Не голосували», який зберігається в електронному архіві сесії, та не пізніше наступного дня, після проведення сесії, розміщуються на офіційному сайті Тернопільської міської ради з відкритим доступом. Результати кожного відкритого поіменного голосування висвітлюються за допомогою системи електронного голосування «Віче» на інформаційному табло».

З ініціативою зробити голосування в місцевих радах поіменними, а їх результати – доступними, виступив у січні рух «Простір свободи». На підтримку ініціативи група депутатів Тернопільської обласної та міської Рад оголосила про намір внести зміни у регламенти рад.

 «На жаль, більшість і міський голова продемонстрували, що не хочуть реальної прозорості і персональної відповідальності кожного депутата за свої голосування», – прокоментував рішення  співавтор проекту Тарас Юрик. Він також заявив про намір домагатися розгляду питання на наступній сесії міськради у квітні.

 Водночас у Львівській обласній раді ідея набуває підтримки. За словами координатора ініціативи «персоналізація голосувань у місцевих радах» Святослава Грабовського, з лютого результати поіменних голосувань оприлюднюються на сайті ради, а розроблений громадськими активістами проект змін до регламенту може бути схвалений вже в найближчі тижні.

Новина на сайті http://www.dobrovol.org/article/287/