Мирослав Маринович: В Україні «господарюють» люди з синдромом альфа-самця

Альфа-самці, які вважають себе господарями життя, не можуть пройти повз те, що погано лежить. Бо якщо вони пропустять, то це підбере їхній суперник, який виглядатиму в системі їхніх цінностей більш успішним. Таку думкуінтернет-виданню «Новини України — From-UA»висловив український правозахисник і публіцист, учасник ініціативи «Першого грудня» Мирослав Маринович, який прокоментував скандал, пов’язаний із виселенням київської вчительки Ніни Москаленко з її будинку біля ботсаду на Печерську.

Відповідаючи на запитання «Чи все в Україні вирішують гроші?», експерт зазначає: «У нас, як навесні: є і тала вода, і купи брудного снігу. Я вірю в те, що люди здатні протистояти злу. Всі мої симпатії на боці таких людей, як ця жінка, які борються за свої права. Я впевнений, що в процесі боротьби набувається певний досвід, і цілком можливо, що наше суспільство вже трохи порозумнішало порівняно з тим, що було 10 років тому. Адже виклики сьогодні радикально інші, ніж вони були в радянський час — треба було адаптуватися і знайти свої способи опору».

«Я б поки застерігся від рожевого оптимізму, тому що зло ще торжествує, воно ще насолоджується своєю безкарністю і всесильністю, — продовжує Маринович. — Якщо вони і змушені десь відступати, то тільки в тих випадках, які у мене асоціюються з тим, що розповідали в таборах злочинці про те, як вони попалися. Їхні розповіді завжди закінчувалися словами: «Ну нічого, наступного разу буду розумніший». Ось і зло, коли відступає, то воно відступає саме з цією думкою, а не тому, що воно усвідомлює, що вже перейшло межу».

«Те, що багатії переконані в тому, що у світі все вирішують гроші, — це правда, це досвід їхнього життя. І важко в це не повірити, коли все продається: і судді, і міліція і т. д. Але досвід мого життя свідчить про те, що це повна ілюзія».

У ході бесіди правозахисник провів паралель із радянськими часами: «Свого часу вважали, що сила, влада вирішує все — і ця система розвалилася на наших очах. Хто був сильніший за СРСР? Хто сумнівався, що КДБ всесильний? Але, видно, нам цього виявилося мало, нам треба ще раз пройти через подібне, щоб переконатися, що не самці є творцями історії».

Підсумовуючи, Маринович зазначив: «Все, що збудують люди, які вважають себе всесильними, може звалитися в один момент, і вони будуть шукати ворогів, тому що такі люди не вміють робити правильних висновків з історії. Але добре було би, щоб люди зробили такі висновки».

 

Контакти:
contact@1-12.org.ua
тел.: +380 63 628-68-69