У містах Тернопільської області генплани практично недоступні

16 квітня о 13 год.  в сесійній залі Тернопільської міської ради відбулась презентація Генерального плану м. Тернополя, меж парків, історико-архітектурного опорного плану міста, екомереж та інвестиційної карти міста. http://news-te.blogspot.com/2013/04/blog-post_23.html

Це намагання відкрити генплан міста для загального доступу, попри певну критику, є єдиним позитивним прикладом   у нашому краї. Про ситуацію з доступом до генеральних планів міст Тернопільської області розповідав керівник проектів Адаптаційного чоловічого центру Василь Ханас. Результати отримані в рамках загальноукраїнського моніторингу стану доступності для громадян генеральних планів кожного з 459 міст України. Моніторинг здійснювався спільно з партнерською мережею громадських організацій у рамках  проекту «Генплан – ключ до твого міста», котрий реалізовує   Східноукраїнським центром громадських ініціатив (СЦГІ). Загальні результати оприлюднені на іменці  cityplan.in.ua . Зокрема  Василь відзначив: « Один із етапів моніторингу був пошук  інформації  на сайтах міських рад. Так  із 18 міст Тернопільської області лише 7 мають власний  сайт, і тільки  частину генплану м. Тернополя можна переглянути через інтернет.

Наступний етап моніторингу передбачав надсилання інформаційних запитів. 7 міських рад Тернопільщини  відмовили у надані такої інформації, аргументуючи відмову тим,  що генеральний план міста знаходиться або в управлінні містобудування та архітектури

АЧЦ0001

Тернопільської обласної державної адміністрації,  або ж в  місцевій районній адміністрації, хоча він має знаходитися у приміщенні міської ради. Це Борщівська, Копиченецька, Зборівська, Лановецька, Скалатська, Підгаєцька, та Шумська міські ради.

До деяких із міських рад надсилали  другий запит. Абсолютно абсурдну відповідь на другий запит надіслала Чортківська міська рада. «Відповідно до ст.8 Закону України «Про звернення громадян» повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання не розглядаються»

Заліщицька міська рада та Монастирська не надали відповіді на жодний із двох запитів тому  були направлені зверенння  у прокуратуру. Через певний час надійшла  відповідь із прокуратури Монастириського р-ну, із сканами генерального плану. Відповіді із Заліщицької прокуратури чекаємо досьогодні. 5 міських рад заявили що генплан у них незатверджений або відсутній взагалі,  це міста: Бучач, Хоростків, ,Кременець, Почаїв, Теребовля.

Про теоретичну відкритість генплану заявили: Бережани (котрі хотіли оплату послуг), Збараж та Тернопіль (котрі запросили у управління містобудування, архітектури та кадастру). Із частинами генерального плану м.Тернопіль можна ознайомитись на сайті міської ради http://rada.te.ua/normativnie-dokument/proekt_generalnogo_planu/»

З деталями  відповідей міських рад Тернопільщини на інформаційні запити можна ознайомитися на іменці http://ternoplan.blogspot.com/

Для довідки

Генеральний план – найважливіший документ, який відображає процес розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту. Цей документ описує як поточний стан розвитку міста (селища, села), так і план на найближчі 15-20 років. Детальну інформацію про генплани можна знайти в Законі Україні «Про регулювання містобудівної діяльності».

Генеральні плани затверджуються органами місцевого самоврядування, а розробляються спеціальними організаціями —проектними інститутами. При цьому безпосереднім власником генпланів, як і інших муніципальних активів (інформації, власності), є територіальна громада (згідно зі ст. 142, 143 Конституції України). Органи місцевого самоврядування лише управляють цими активами, бо всі жителі міста/селища не можуть бути залучені до ухвалення кожного з безлічі рішень міської ради. Однак громадяни мають бути в курсі всіх змін, прийнятих місцевою владою, тому що всі рішення міськради, які мають нормативно-правовий характер, повинні бути оприлюднені, а генплан є саме документом нормативно-правового характеру (ст. 59 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Таким чином, громада має бути добре проінформована про всі зміни, що вносяться до генплану й можуть вплинути на рівень життя громадян. Органи місцевого самоврядування обираються для того, щоб здійснювати управління комунальною власністю від імені і в інтересах своєї територіальної громади (ст. 10 ЗУ «Про місцеве самоврядування»). Тому так важливо, щоб органи місцевого самоврядування надавали своїм рішенням гласності та звітності, а також несли відповідальність за їх ухвалення.