Заява Проекту “Без Кордонів” ГО “Центр Соціальна Дія”

4 квітня із СІЗО м. Києва було звільнено Абдумаліка Абдулладжанова, колишнього прем’єр-міністра Республіки Таджикистан. 5 лютого, після прильоту зі США до України, його було затримано на прикордонному контролі в аеропорту “Бориспіль” – по тому, як виявилося, що п. Абдулладжанова оголошено правоохоронними органами Таджикистану до міжнародного розшуку. В Україні під загрозою екстрадиції він провів в ув’язненні близько двох місяців, попри той факт, що кілька років тому йому було надано притулок у США.

Принцип не-видворення (non-refoulement), згідно з яким жодного біженця не можна примусово повертати до країни його/її походження, закріплено у Конвенції ООН про біженців 1951 року, а також у ст. 3 Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового чи тимчасового захисту”. Міжнародні правозахисні організації неодноразово заявляли про поширеність у Таджикистані практики катувань, жорстокого та принизливого для людської гідності поводження. Так, наприклад, у 2011 р. у тексті Представлення у рамках процедури універсального періодичного огляду ООН, “Міжнародна Амністія”, наводячи низку прикладів, констатувала, що “співробітники правоохоронних органів Таджикистану повсюдно застосовують катування та інші види жорстокого поводження”.

Таким чином, задоволення Україною запиту на екстрадицію п. Абдулладжанова до Таджикистану стало би надзвичайно грубим порушенням норм і національного, і міжнародного права.

На жаль, держава Україна дотепер систематично припускалася подібних порушень, – і жодного посадовця, відповідального за це, не було притягнуто до відповідальності. Проект “Без кордонів” вітає позицію, що її українська влада зайняла у справі Абдумаліка Абдулладжанова. “Без кордонів” також висловлює сподівання на покращення ситуації з дотриманням прав біженців і шукачів притулку в Україні – як у питаннях, пов’язаних із неприпутимістю екстрадицій, так і у сферах практики надання притулку і дотримання соціальних прав. Справа Абдумаліка Абдулладжанова має стати гарним прикладом, поданим українськими посадовцями, передовсім, самим собі.

За додатковою інформацією звертайтесь:

Максим Буткевич butkevych[at]noborders.org.ua

Ірина Федорович fedorovych[at]noborders.org.ua