Безпека пішоходів та механізми співпраці громадських організацій з Державтоінспекцією в Чернігівській області

Прес-конференція «Безпека пішоходів та механізми співпраці громадських організацій з Державтоінспекцією в Чернігівській області» за підсумками проекту «Кращі естонські практики з безпеки руху для шкільної освіти в Україні» відбулась в експертному клубі «Чиста політика» 23 травня 2013 р.

Результати спільної діяльності представили:
– керівник проекту Ірина Підгорна, Центр «Доброчин»,
– Валерій Парахнєй, начальник Управління ДАЇ УМВС України в Чернігівській області,
– Олена Царюк, заступник начальника відділу кадрового забезпечення та профілактичної роботи Управління ДАЇ УМВС України в Чернігівській області
– Олександр Підгорний, експерт проекту, Чернігівський Центр Прав Людини.

Черговий реалізований проект сприяв поширенню знань щодо виховання грамотних учасників руху в рамках шкільної освіти. В пілотних містах Чернігів, Городня, Мена, Щорс та селищі Короп понад 400 шкільних вчителів ознайомились з новими європейськими методиками проведення уроків безпеки. Представлено та розповсюджено оригінальний навчальний посібник для вчителів та вихователів під назвою «Стань помітним на дорозі – носи світлоповертаючий знак!».

З метою підвищення рівня обізнаності щодо способів зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів відбулись спільні зустрічі експертів, працівників ДАІ Чернігівщини з представниками органів місцевого самоврядування, громадських організацій, відділів освіти пілотних міст.

Представники Управління ДАІ УМВС України в Чернігівській області та Центру «Доброчин» розповіли про спільну діяльність, спрямовану на зниження травматизму на дорогах Чернігівщини, та представили програми по навчанню та профілактичній роботі з безпеки пішоходів в Чернігівській області .

Начальник управління ДАІ УМВС України в Чернігівській області, полковник міліції Валерій Парахнєй повідомив про ситуацію з аварійністю на дорогах, головні причини виникнення ДТП та розповів про заходи по зниженню дорожнього травматизму. Так, в порівнянні з минулим роком, кількість автопригод зменшилась на 47 випадків, що дозволило скоротити число постраждалих. Валерій Парахнєй додав, що Україна підтримала ініціативу ООН і розпочала активну роботу в напрямку підвищення рівня безпеки дорожнього руху. Зокрема, започатковані соціальні проекти, направлені на боротьбу з аварійністю на дорогах, впроваджуються законодавчі механізми, які позитивно впливають на стан безпеки на дорогах.

Олена ЦАРЮК повідомила про зменшення дитячого травматизму на дорогах та зменшення ДТП з вини дітей, чому безпосередньо сприяла спільна робота державтоінспекціі з Центром «Доброчин» та партнерськими організаціями. Саме ці організації проводили лекції серед дітей області по важливості дотримань правил дорожнього руху та розповсюджували світлоповертаючі елементи. Разом з громадськими активістами було розповсюджено близько 5 000 світлоповертаючих елементів.

Представники ДАІ та громадських організацій звернулися до дорослого населення з проханням дотримуватися правил дорожнього руху, адже саме повнолітні жителі області є прикладом, який наслідують діти.

Діяльність проходить за підтримки МЗС Республіки Естонія.