Декларація Кетрін Ештон з приводу Всесвітнього дня свободи преси

Декларація Високого представника ЄС Кетрін Ештон, яка виступає від імені всього Європейського Союзу, з приводу Всесвітнього дня свободи преси, що відзначається 3-го травня.

У двадцяту річницю Всесвітнього дня свободи преси ЄС віддає шану журналістам по всьому світу, які присвячують своє життя – інколи із великим ризиком для себе – для інформування про події чи висловлення поглядів, які багато хто хотів би замовчати.

Вільна, незалежна та енергійна преса є неодмінною складовою будь-якого демократичного суспільства. ЄС рішуче налаштований на боротьбу за свободу преси в усьому світі та засуджує поширення залякування, насильства та цензури, з якими журналістами стикаються у багатьох країнах. ЄС закликає уряди всіх країн дати журналістам можливість працювати в безпечному середовищі, не боячись цензури чи переслідувань.

Свободу вираження поглядів слід захищати як у традиційних ЗМІ, так і в інтернеті. ЄС продовжить підтримувати свободу вираження поглядів в онлайн- та оффлайн-просторі, зокрема тому, що нові інформаційні технології можуть бути ключовим чинником для підтримки прав людини та демократії. ЄС продовжить засуджувати порушення права на свободу вираження поглядів у всіх без винятку ЗМІ, аби створити гарантії для того, що журналісти по всьому світу можуть виконувати свій професійний обов’язок без перешкод.

Джерело:  Новини Представництва Європейської Комісії в Україні

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.