В Україні завершилася найбільша тернова гра “Гурби-Антонівці”

Вже одинадцятий рік поспіль Молодіжний Націоналістичний Конгрес організовує спортивно-патріотичну гру, присвячену найбільшому бою військ УПА з НКВС в урочищі Гурби, що на межі Тернопільської та Рівненської областей. Цьогорічне змагання було присвячене Василю Куку, який командував повстанцями на цьому ж місці у 1944 році.

На тридобову гру, яка відбувалася з 28 квітня по 1 травня, і проходила на терені площею 25 кв.км., з’їхалися 300 молодих людей практично з усіх областей України від Луганська і до Львова. Учасники були поділених на два куреня “жовтих”- Левів та “червоних” – Вовків, а також команди найдосвідченішіх гравців – диверсантів. За умовами, перемогу в грі здобуває курінь, що здобув найбільшу кількість “життів” – нарукавних пов’язок супротивника, відстояв свій прапор та захопив прапор супротивника.

Після урочистого відкриття, на якому присутніх вітали ветеран УПА Василь Кирилюк, історик, автор книги “Гурби. Квітень 44-го” Олег Тищенко та отримання благословення від священика УГКЦ, керівники куренів повели своїх бійців в різні кінці терену.

Гра розпочалася рівно об 00:00 29 квітня, і вже зранку Вовкам вдалося знайти і захопити прапор “жовтих”. Проте до кінця гри Левам вдалося наздогнати супротивників по кількістю набраних балів. Бої точилися буквально до останньої хвилини гри, жодна з команд не збиралася здаватися. Проте куреню Левів все ж таки вдалося вирвати перемогу.

Учасниця з Сум, Марія Дубініна вже не вперше приїжджає з друзями на Гурби.

“Цьогорічна гра була дуже насичена подіями. Нам уже було байдуже, хто переможе: просто захопив сам процес гри. Багато ходили, мало спали, було тяжко. Але всі трималися, у нас в курені все було за принципом “один за всіх і всі за одного”, що мене навіть вразило”, – ділиться враженнями дівчина.

В інших учасників боїв емоцій теж із надлишком, та вони не забувають, що всі бійці за межами терену залишаються друзями.

Як зазначив голова Молодіжного Націоналістичного Конгресу Сергій Кузан, теренова гра виховує в молоді почуття патріотизму, гартує силу і дух. Те, що змагання відбувається вже одинадцятий рік поспіль – чудово ілюструє потрібність для молоді подібних заходів.

На закритті гри оргкомітет нагородив найкращих учасників подарунками. Привітав гравців і другий голова МНК, нині – народний депутат України Олег Медуниця: «В цій грі немає переможців та переможених. Сьогодні перемогла Україна, перемогла українська молодь»

 

Історична довідка: Бій під Гурбами відбувся в квітні 1944-го року, і відомий як найбільший бій між силами НКВС (35 тисяч солдат) та УПА (5 тисяч бійців). В історії національно-визвольних змагань він став взірцем героїзму і переможної партизанської тактики українських повстанців.

495591_6 IMG_7262

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair