Deutsche Welle поважає результати голосування, що не означає згоди із поглядами блогерки

“Рішення конкурсу The Bobs можуть стати початком спірних дискусій” – так починається заява організаторів міжнародного конкурсу блогів The Bobs, опублікована на офіційній сторінці заходу, яка є відповідю на петиції як прихильників, так і противників нагородження української блогерки Олени Білозерської престижною міжнародною нагородою. Її блог став переможцем онлайн-голосування серед інших україномовних ресурсів. На думку критиків, цей ресурс використовують як інформаційну платформу, зокрема, і для розповсюдження правопопулістських ідей в Україні і він за правилами не міг брати участі у конкурсі.

Організатори конкурсу у свою чергу зауважують: “Одна із цілей конкурсу The Bobs – сприяти утвердженню свободи слова і розвитку дискусій на нагальні для суспільства теми. Для цього ми тісно співпрацюємо з інтернет-активістами і відомими блогерами з багатьох країн світу. Ці експерти номінують кандидатів на конкурс. У випадку України, кандидатів номінував незалежний член міжнародного журі Мустафа Найем – відомий український тележурналіст і блогер афганського походження”.

У своєму обгрунтуванні він, зокрема, зазначив, що Олена Білозерська є однією з найактивніших и найвпливовіших українських блогерів, а її блог сприяє відкритій дискусії про погляди і теми, які поширені в Україні. “Йдеться, зокрема, і про провопопулістські погляди, які виникають через проблеми, що замовчуються враженими цензурою провідними ЗМІ. Блог не закликає до насильства чи екстремізму. У ньому є місце для різних поглядів, які нерідко стають предметом необхідної політичної дискусії у тому числі й завдяки блогу Білозерської”, – зазначає він.

Водночас, організатори конкурсу звертають увагу на те, що цей блог став переможцем за результатами онлайн-голосування, під час якого було висунуто десять кандидатур. Блог Олени Білозерської отримав більшість голосів із суттєвим відривом (46%) і став переможцем за версією публіки серед україномовних блогів. “Приз журі він не отримав,” – звертають увагу організатори конкурсу.

“Deutsche Welle поважає рішення стосовно номінації незалежних членів журі і результати голосування користувачів. Це не означає, що DW погоджується з окремими висловлюваннями автора блогу”, – говориться  в заяві.

Нагадаємо, призами членів журі The Bobs нагороджуються онлайн-проекти, які відстоюють права людини і демократію в контексті свободи думок і які стимулюють розгортання відкритої дискусії в інтернеті.

 The Bobs