Єврокомісія підтримала асоціацію з Україною, але з умовою

ecЄвропейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною, проте там наголосили, що підписання відбудеться лише за умови створення Києвом необхідних політичних передумов.

Про це в Брюсселі повідомили у прес-службі Єврокомісії, пише УНІАН.

“Без передбачення майбутнього політичного рішення щодо можливого підписання, Комісія схвалила сьогодні проект рішення Ради ЄС про підписання та тимчасове застосування, а також про укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке буде передано Раді для подальшого опрацювання”, – зазначили в Комісії.

Комісія додала до цих двох пропозицій політичну заяву.

У повідомленні прес-служби Єврокомісії зазначається, що даним рішенням Комісія здійснила необхідні підготовчі кроки з метою забезпечити технічну готовність до підписання Угоди про асоціацію на саміті “Східного партнерства” у Вільнюсі.

У повідомленні також наголошується, що підписання відбудеться лише за умови створення Києвом необхідних політичних передумов.

У заяві Комісії нагадуються висновки Ради закордонних справ ЄС щодо України від 10 грудня 2012 року, в яких виписані умови підписання угоди.

Крім того, у заяві зазначається, що додаткові очікування стосуються покращення бізнес-клімату в Україні.

“Сьогоднішнє схвалення Комісією пропозицій є необхідним кроком для уможливлення для Європейського Союзу технічно рухатися вперед у необхідній підготовчій роботі для можливого підписання на Вільнюському саміті”, – наголосили в повідомленні.

“Однак цей крок не передбачає ні в якому разі рішення Ради”, – написано у заяві Комісії.

У заяві наголошується, що тепер час для української влади вирішити найважливіші питання для того, щоб зробити можливим підписання угоди, що, на думку Комісії, стане “історичним проривом” у відносинах України та ЄС.

Як відомо, Україна та ЄС розпочали переговори про нову угоду у 2007 році.

30 березня 2012 року сторони парафували Угоду про асоціацію та глибоку і всебічну зону вільної торгівлі.

Разом з тим протягом 2012 року з боку ЄС неодноразово лунала критика щодо ситуації в Україні і, зокрема, щодо застосування вибіркового правосуддя щодо колишніх урядовців.

10 грудня 2012 року Рада закордонних справ ЄС схвалила висновки щодо України, в яких висловила готовність підписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС до саміту “Східного партнерства” у Вільнюсі у листопаді 2013 року за умови, якщо Київ продемонструє рішучі дії та відчутний прогрес у реформування виборчого законодавства, вирішенні проблеми вибіркового правосуддя та продовженні реформ в рамках Порядку денного асоціації.

Українська Правда