Олександр Михельсон: Модель комунізму

Модель комунізму. У мене є багацько друзів у ФБ, котрі не стомлюються доводити мені, собі та іншим, що комунізм у майбутньому – невідворотний. Ми ж знаємо (кажуть вони), що за останні 20 років світові прибутки корпорацій виросли вчетверо. Тоді як податки на них впали. Тоді як податки на заробітки найманих працівників таки теж виросли. Коротше, трудящих оббирають, а акули жирують.

Якщо трудящих не оббирати, а оббирати акул (кажуть вони), то людство досягне небаченого прогресу. І наш «Інтеграл» полине в космос нести цивілізацію іншим планетам, як і заповідав Зам’ятін – не Віктор, а Євген.

Ню-ню, кажу я, сидячи за столиком кав’ярні, де чекаю забирати доньку зі школи. Ця кав’ярня знаходиться поблизу школи, і ще ближче – до приватного закладу, де донька навчається досконалої англійської. У цій кав’ярні працює такий винахід капіталістичного світу – WiFi.

На жаль, останнім часом він працює фігово. Бармен сьогодні показав мені, чому. Виявляється, з огляду на тісну забудову, радіус дії WiFi дозволяє підключатись і школі, і приватному англомовному закладу, і ще десятку приватних квартир. Плюс – сусідському магазинчикові.

Немає нічого простішого, аніж зайти сюди випити кави, ненав’язливо спитати пароль, а потім продовжувати паразитувати на ньому вже зі власної квартири. Чи з роботи. Так воно й відбувається. Бармен показав мені: сьогодні о 17 годині до мережі кав’ярні було підключено СОРОК ТРИ клієнти!

При цьому в кав’ярні був один-єдиний відвідувач – я.

В результаті мережа просто впала. Хто б сумнівався.

Так ось, я думаю, це і є той «ідеальний комунізм». Будь-який ресурс, створений КИМОСЬ, але відданий у вільне користування ВСІМ, просто перестає працювати.
Єдина поправка – за глобального «комунізму» WiFi взагалі не з’явився б. Як і комп’ютери, і все інше.

Сиділи б ми по печерах, і тішились би природною рівністю.

Джерело