Оприлюднено рейтинги політиків на київських виборах: травень 2013

Згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори мера Києва відбувалися у травні 2013 року, то участь у них взяли б близько 60% виборців.

Так, якби вибори мера Києва відбувались у травні 2013 року, то 35,9% (серед тих, хто має наміри брати участь у виборах), підтримали б Віталія Кличка, 17,1% – Олександра Попова, понад 11% – Петра Порошенка.

Понад 5% виборців підтримали б Миколу Томенка, близько  4% – Андрія Іллєнка, близько 3% – Миколу Катеринчука, близько 2% – Анатолія Гриценка та Олега Ляшка. Ще близько 3% проголосували б за інших кандидатів, кожен шостий не визначився з вибором.

Порівняно з березнем 2013 року зросли рейтинги В.Кличка (з 31 до 36%), П.Порошенка (з 7 до 11%) та М.Катеринчука (з 1 до 3%). Натомість показники О.Попова погіршилися з 20 до 17%. Також зменшилась кількість респондентів, які не визначилися з вибором (з 25 до 15%). В силу домінування в столиці опозиційних настроїв, розподіл невизначених відбувся на користь кандидатів, які в тій чи іншій мірі асоціюються з опозицією. Крім того, О.Попов частково втратив симпатиків на користь П.Порошенка, оскільки їх електорати досить схожі і орієнтовані передусім на старших людей. Водночас на молодь орієнтовані В.Кличко та М.Катеринчук.

Жінки більше підтримують М.Катеринчука, П.Порошенка та О.Попова, також серед жінок більше «невизначених». У свою чергу, чоловіки більше підтримують А.Гриценка, А.Іллєнка та  В.Кличка.

Якби вибори мера Києва відбувалися у два тури і до другого туру вийшли Олександр Попов та Віталій Кличко, то чверть опитаних (серед тих, які мають намір голосувати) підтримали б чинного керівника міста, понад 70% – лідера партії УДАР, близько 5% – не визначились.

Якби вибори мера Києва відбувалися у два тури і до другого туру вийшли Олександр Попов та Петро Порошенко, то третина опитаних підтримали б чинного керівника міста, 57% – Петра Порошенка, кожен десятий не визначився.

Якби вибори мера Києва відбувалися у два тури і до другого туру вийшли Олександр Попов та Микола Катеринчук, то близько 40% опитаних підтримали б чинного керівника міста, 47% – лідера Європейської партії, 16% – не визначились.

 

Якби вибори Київради відбувалися сьогодні, то 24,7% (серед тих, хто має наміри брати участь у виборах), підтримали б УДАР, 14,2% – Батьківщину, 13,6% – Свободу, майже 10% – Партію регіонів. Решту партій підтримують менше 5% виборців. Майже чверть не визначилися з вибором.

Порівняно з березнем 2013 року найбільш значимо зросла підтримка лише Свободи (з 11 до 14%), дещо укріпилися Батьківщина, Партія регіонів та КПУ. Також зросла підтримка Європейської партії. Позиції УДАРу майже не змінилися.

УДАР продовжує підтримувати переважно молодь, старших найбільше в структурі виборців Батьківщини та Партії регіонів, а також серед невизначених.

Чоловіки більше підтримують Свободу і УДАР. Жінок більше серед «невизначених», а також серед прихильників Батьківщини та Партії регіонів. Цікаво, що порівняно з березнем кількість чоловіків у структурі виборців Свободи зросла, а УДАРу – зменшилася.

Аудиторія дослідження: населення Києва віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 1002 респондентів. Метод дослідження: телефонне опитування, вибірка репрезентативна за віком, статтю та районами Києва. 

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3,1%, для значень близьких до 30% – не більше 2,8%, для значень близьких до 10% – не більше 2% .

Терміни проведення дослідження: 20-26 травня 2013 р.

Повнa версія звіту в форматі pdf

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст