Абітурієнтів продовжують інформувати про “освітні” ініціативи регіоналів і комуністів

Українські абітурієнти продовжують подавати документи на вступ до вищих навчальних закладів, а активісти кампанії на захист ЗНО – розповсюджувати біля приймальних комісій найбільших вишів різних міст України інформаційні листівки. У листівках традиційно йдеться про загрозу знищення можливості справедливого та прозорого вступу до ВНЗ, починаючи з 2014 року, імовірне погіршення умов навчання майбутніх студентів та загальну деградацію і так недосконалої системи вищої освіти.

Такі висновки активістів ґрунтуються на аналізі “освітніх” законопроектів, зареєстрованих в парламенті представниками провладної більшості: законопроекту Ківалова-Калетніка-Сороки №1187 “Про вищу освіту” і законопроекту батька й сина Калетніків про внесення змін до чинного закону “Про вищу освіту”. Обидва документи передбачають нівеляцію ЗНО та надають право вишам проводити вступні випробування за власними вимогами. Повернення ж іспитів при вступі до ВНЗ призведе до значного зростання корупції та хабарництва, як це було у попередні роки, коли матеріальна забезпеченість батьків, а не знання, були критеріями успішного вступу до навчального закладу.

Крім того, законопроект Ківалова-Калетніка-Сороки може значно ускладнити життя майбутнім студентам, адже він передбачає звуження автономії вишів, можливість скорочення кількості студентів, які отримуватимуть стипендії, скорочення державного замовлення, підвищення вартості контрактного навчання та інші “нововведення”.

З метою недопущення прийняття цих законопроектів учасники кампанії на захист ЗНО продовжуватимуть і далі інформувати абітурієнтів та їх батьків, а також закликатимуть їх бути готовими в разі потреби вийти восени на акції протесту.

zag1

zag2

zag3

zag4

zag5

zag6

zag7

zag8

zag9

zag10

 

Джерело: сайт “Вставай і дій!”