«Батьківщина» оскаржить бездіяльність Верховної Ради щодо непризначення виборів у Києві

Народні депутати з фракції «Батьківщина» Юрій Одарченко та Олександр Чорноволенко позиваються до Верховної Ради України щодо визнання протиправною її бездіяльність  стосовно непризначення виборів у місті Києві. Депутати вимагають від суду зобов’язати парламент призначити позачергові вибори міського голови та депутатів столичної міської ради.

 

Позивачі зазначають, що Верховна Рада має конституційний обов’язок призначати чергові та позачергові місцеві вибори, і цей обов’язок Рада не виконала.

 

У позові депутати наполягають на тому, що строк повноважень Київської міської ради, обраної у 2008 році, становив 5 років, а тому починаючи з 3 червня 2013 року строк її повноважень вичерпався.

 

«Відповідно до Конституції України закони зворотної сили не мають. На момент обрання нинішнього складу Київської міської ради строк її повноважень складав рівно 5 років, що підтвердив Конституційний Суд у 2009 році. Той факт, що в подальшому  положення Основного закону були змінені, не змінює строк повноважень вже обраної міської ради», – йдеться у позові.

 

Депутати апелюють до аналогічної ситуації 2010 року: у 2006 році було обрано новий склад всіх місцевих рад на 4 роки, а через 2 місяці вступили в дію зміни до Конституції і строк було продовжено до 5 років. Тоді, у 2010 році, по всій країні відбулися чергові місцеві вибори, крім Києва, оскільки було справедливо вирішено, що строк повноважень ради не може бути продовжений під час її каденції.

 

Опозиціонери також переконані у тому, що немає жодних підстав не призначати позачергові вибори Київського міського голови, адже повноваження Леоніда Черновецького, екс-мера Києва, були припинені понад рік тому. За цей час парламент так і не вирішив питання призначення позачергових виборів мера міста.

 

Розгляд справи може відбутися в середині серпня у Вищому адміністративному суді.

Прес-служба “Батьківщини”