Сільська громада на Херсонщині майже десять років своїм коштом утримує шерифа

Сільська рада села Стара Збур’ївка на Херсонщині вже майже десять років утримує шерифа, завдяки роботі якого тут уже давно забули, що таке тяжкі злочини.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів сільський голова Віктор Маруняк.

“На табличці написано “старший шериф”, але швидше це просто данина моді і те, як називають цю посаду в нашому селі. А в штатному розписі вона записана як “інспектор сільської ради з питань правопорядку”. На це виділяються кошти, за які можна утримувати родину в селі. Така людина значною мірою заміняє собою дільничного інспектора”, – сказав Маруняк.

Він зазначив, що для сільського населення України міліцію на 90 відсотків уособлює дільничний інспектор, а “іншу міліцію сільська людина, як правило, бачить у серіалах на кшталт “Ментів”. Однак дільничні інспектори у Старій Збур’ївці, за словами Маруняка, за сім років його роботи на цій посаді змінювалися щороку. Окрім того, якщо цей інспектор і є, то він працює відразу в кількох сільських радах, а це 8-10 населених пунктів.

“Тобто навіть якщо він і не міняється щороку, то практично його немає. І це характерно не тільки для нашого села, а для всього нашого Голопристанського району і, мабуть, області”, – зауважив сільський голова.

Маруняк зазначив, що з огляду на це в селян виникло бажання знайти якийсь свій “оригінальний, нестандартний і, можливо, не дуже законний спосіб” покращити ситуацію в сільській громаді. Шерифом Старої Збур’ївки став колишній слідчий, капітан міліції Віктор Кривобородько, який працює на цій посаді вже майже десять років.

Сільський голова підкреслив, що, на його переконання, завданням дільничного інспектора передусім є профілактична робота.

“У нас як працює міліція? Один дядько вбив іншого дядька, якщо міліція швидко розкрила вбивство, то всі цим задоволені. А головне завдання міліції – щоб дядько дядька не вбивав. Це називається профілактика, і це може робити тільки дільничний інспектор, який роками працює на території населеного пункту і знає його. В нас цю функцію виконує інспектор сільської ради старший шериф Віктор Кривобородько. І слава Богу, протягом уже багатьох років завдяки оцій профілактиці, яку ми взяли на себе, ми забули, що таке тяжкі злочини. І це в громаді з 2700 чоловік”, – підкреслив Маруняк.

Відповідаючи на запитання кореспондента агентства, чи є шерифи у сусідніх селах, він зазначив, що спроба створити таку інституцію була, але вона йшла зверху. Торік районні центри зайнятості Херсонської області запропонували програму “Сільський шериф” і оплачували роботу сільських хлопців, кандидатури яких їм пропонували сільські громади, але це тривало лише вісім місяців. Тоді у Старій Збур’ївці з’явився ще й молодший шериф Володимир Рудьковський. А цьогоріч була видана нова інструкція, що можна мати ще одного шерифа, але за умови 50 відсотків співфінасування з бюджету сільської ради на його утримання.

“Наскільки я знаю, в усіх сільських рад є проблеми з бюджетом, тому в цьому році, мабуть, ніхто собі таке не дозволив”, – припустив Маруняк.

Підсумовуючи, він висловив переконання, що надання шерифам офіційного статусу, виборність на ці посади разом з виборами до сільських рад і розширення їхніх повновжень “значною мірою зніме міліцейську проблему для половини України”.

“Для цього потрібно внести невеликі зміни лише у три закони – “Про міліцію”, “Про місцеви вибори” і “Про місцеве самоврядування”. І додаткові гроші не потрібні , тому що кошти на це (утримання шерифа. – Ред.) насправді є у сільських радах”, – підсумував Маруняк.

Надія Юрченко, КИЇВ. 31 липня 2013 року.