В Європарламенті домовились, як захистити Україну від Росії

130828125759_yatsenyu_klychko_brok_eu_304x171_bbc_nocreditКомітет Європарламенту у закордонних справах підтримав Україну в торговому конфлікті з Росією. Було вирішено вказати на це під час саміту Великої двадцятки в Санкт-Петербурзі й ухвалити резолюцію на підтримку України.

Комітет Європарламенту у закордонних справах провів екстрене засідання з приводу торгових суперечок між Росією та Україною та їх наслідків для можливого підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

На нього були запрошені посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв, а також керівники двох найбільших опозиційних парламентських партій – Арсеній Яценюк та Віталій Кличко.

Практично всі члени комітету, що взяли участь в обговоренні, стали на бік України в торговому протистоянні та засудили економічні санкції з боку Росії.

“Це не стільки справа торгівлі, і не тільки щодо України. Є тиск на Молдову та Вірменію. Росія заважає учасникам Східного партнерства, це її геополітична стратегія”, – заявив під час засідання представник Польщі Яцек Саріуш-Вольський.

Депутат закликав Єврокомісію поглянути на ситуації згори й не розглядати її як економічну суперечку двох країн.

Член групи прогресивних соціалістів та демократів, що має партнерські стосунки з Партією регіонів, Марек Сівец був не менш жорстким у формулюваннях.

“Ми побачили механізм, як Кремль працює й хоче контролювати Україну. Ця країна фінансує інформаційну компанію проти ЄС в Україні”, – заявив пан Сівець.

На його думку, зараз іде наступ не на українських олігархів, а на весь народ. Тому ЄС має застосувати всі законодавчі можливості, щоб цьому протистояти.

Пані Ребека Хармс заявила, що реакція Росії не стала несподіванкою.

“Маємо надати підтримку Україні, й пояснити Росії, що її дії порушують правила СОТ”. – заявила член Європарламенту.

Як і багато її колег, вона висловила впевненість в успіху саміту у Вільнюсі щодо підписання угоди, проте особливо наголосила на ув’язненні Юлії Тимошенко.

“Росія має захищати свої інтереси, проте не порушувати свободи інших. У нас вже давно не діє “пакт Молотова-Рібентропа”, – розповів представник Литви Вітаутас Ландсбергіс.

Крім гучних заяв, євродепутати запропонували й реальні заходи щодо підтримки України.

“Угода не має бути підписана у Вільнюсі, – несподівано для всіх почав промову Павел Коваль, – її мають підписати вже завтра чи післязавтра в Києві або Брюсселі. Ми бачимо шалений тиск Москви, треба діяти”.

Він заявив, що Путін відкрив очі всім, хто досі сумнівався в намірах Росії. Тому Європарламент якнайшвидше має висловити офіційну підтримку Україні.

Європарламентарі вирішили звернулися до керівників ЄС, аби ті підняли питання російської торгової агресії Росії на наступному саміті Великої двадцятки в Санкт-Петербурзі .

“Маємо активніше працювати з Росією та підняти українське питання на наступному саміті великої двадцятки 5-6 вересня в Санкт-Петербурзі”, – повідомив Яцек Саріуш-Вольский.

“Ми підготуємось до саміту Великої двадцятки, СОТ також має бути частиною цього процесу”, – зауважив німецький парламентар Вольфанг Крайсл-Дюрфлер.

“В комітеті зійшлись, що дії Росії неприйнятні. Звернулися до Єврокомісії дати їм чітку оцінку й вказати на це на саміті Великої двадцятки”, – резюмував голова комітету Ельмар Брок.

Посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв подякував за підтримку в ситуації з торговими проблемами з Росією.

“Україна віддана досягненню прогресу у виконанні критеріїв для підписання Угоди. Ми дотримуємось своїх зобов’язань”, – заявив пан Єлісєєв.

Арсенія Яценюка та Віталія Кличка посадили в президію засідання, а першим надали слово керівнику “Удару”.

Свою промову Віталій Кличко виголошував німецькою мовою, хоча пізніше виступав на брифінгу англійською.

“Росія застосовує санкції проти України. Вона порушує правила СОТ”, – заявив пан Кличко.

Він подякував ЄС за швидку реакцію та підтримку й визнав, що Росія залякує Україну й намагається зірвати підписання Асоціації.

“Ця ситуація буде розглянута на першому ж засіданні Верховної Ради у вересні”, – анонсував Віталій Кличко.

При цьому він дав обіцянку, що його партія та вся опозиція робитимуть все можливе для виконання умов щодо підписання Угоди.

На думку Кличка, провал підписання Асоціації може стати поштовхом до сповзання України в авторитаризм. А підписання, у свою чергу, призведе в тому числі й до звільнення Юлії Тимошенко.

Арсеній Яценюк виступав англійською мовою. Його першою ж тезою стала необхідність вирішення питання Юлії Тимошенко.

“Надіємось, що президент відпустить пані Тимошенко на лікування за кордон”, – заявив Арсен Яценюк.

Керівник фракції “Батьківщини” висловив готовність підтримувати реформу прокуратури, й закликав українську владу провести вибори в п’ятьох проблемних виборчих округах.

“Росія не чинить нічого нового. Такі ж кроки ми бачили стосовно країн Балтії перед їх вступом до ЄС та НАТО. Так само вона зривала надання Україні плану дій щодо членства в НАТО в 2008 році”, – розповів пан Яценюк.

Він нагадав європейцям, що торговельною війною проти України Росія порушила не тільки правила СОТ, а й угоду про вільну торгівлю в СНД.

“Ми маємо підписати Угоду про асоціацію, без неї у нас не буде жодного шансу на вільні президентські вибори в 2015 році”, – резюмував Арсеній Яценюк.

Пани Яценюк та Кличко переконували членів Європаралменту, що більшість українців підтримують підписання Угоди про Асоціацію.

Голова комітету Ельмар Брок після дебатів розповів, що підписання Угоди про Асоціацію з Україною залежить саме від України.

“Віримо, що так і буде. Два джентльмени з України нас запевнили, що зроблять все для цього можливе”, – підсумував пан Брок.

BBC