Якщо Україна не отримає асоціації з ЄС, то перетвориться на другу Туркменію

«Рішення Європейського суду з прав людини щодо політичної мотивації в ув’язненні Юлії Тимошенко – дуже серйозний меседж для влади. Очевидно, що треба реагувати, тепер не вдасться відмовчуватися. Рішення Євросуду прямо впливає на підсумкове рішення щодо асоціації з ЄС: якщо Тимошенко буде за гратами, то Україна асоціацію не отримає. Значить, влада буде змушена принаймні відпустити на лікування екс-премєра за кордоном, але зовсім звільняти її – великий ризик для Януковича і його команди», – про це повідомив директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД Сергій Пархоменко під час київського регіонального круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього».

Під час заходу громадські діячі, експерти, журналісти підготували звернення до керівників парламентських фракцій з вимогою невідкладно і консолідовано прийняти всі необхідні для асоціації з ЄС закони та надали пропозиції до робочої групи Національного круглого столу з євроінтеграції, який відбудеться 7 серпня.

Політолог, секретар робочої групи з підготовки Національного круглого столу «Порозуміння заради європейської інтеграції» Остап Кривдик в свою чергу додав:

«Ситуація з Тимошенко загнала євроінтеграцію в глухий кут. Влада загнала тим, що посадила її і не хоче відпустити. Опозиція – тим, що вимагає асоціації з ЄС лише коштом визволення Тимошенко. Національний круглий стіл – це спроба громади вивести євроінтеграцію з цього глухого кута».

Продовжуючи тему порозуміння влади і опозиції в питанні євроінтеграції, представник руху «Ми – європейці» Євген Іхельзон зазначив:
«Можливий сценарій, коли влада не дасть можливість опозиції брати участь у євроінтеграції. Моральною поразкою опозиції буде, якщо влада випустить Тимошенко або дасть їй виїхати на лікування закордон і якщо влада сама прийме всі законопроекти по євроінтеграції. Євроінтеграція не є справою владної або опозиційної команди, то є справа всієї країни. І те, що адміністрація Януковича говорить, що ЄС – цивілізаційний вибір України, то це, без умовно, дуже позитивний меседж».

«Необхідно, щоб на круглому столі були представлені не лише громадські організації. Треба, щоб звернення до політиків підтримали щонайменше 200-300 моральних авторитетів нації», – каже партнер Адвокатської компанії “IMG Partners”, експерт з європейської інтеграції, міжнародного та європейського права Вадим Трюхан.

«Тема євроінтеграції є ключовою, і це ми всі повинні усвідомити й почати нарешті само організовуватися. Бо 28-29 листопада для України вже буде не «вкотре», не буде «вчергове», а буде точка неповернення. Якщо Україна не отримає асоціації з ЄС, то вона перетвориться у щось на кшталт Туркменії», – наголосив експерт.

За результатами круглого столу київська громадськість сформувала звернення до голів фракцій, в якому зазначила:

«Під час останньої сесії парламенту не було помітно реального компромісу між провладною більшістю та опозицією щодо прийняття необхідних для отримання асоціації законопроектів. Прийняття судової реформи, реформи правоохоронних органів, створення уніфікованого виборчого законодавства, призначення виборів у 5-и проблемних округах було відкладено на осінь і не факт, що вони будуть прийняті до листопада 2013 р».

«Тому ми, представники організацій громадянського суспільства, експерти, журналісти, закликаємо Вас дійти консенсусу і протягом вересня-жовтня прийняти всі необхідні для асоціації з ЄС нормативні акти, внести відповідні зміни у вітчизняне законодавство, вирішити питання політичних в’язнів, як того вимагає Європейський Союз, і принаймні на період, який залишився до саміту Східного партнерства у Вільнюсі, зосередитися на євроінтеграції і припинити між фракційне протистояння, продиктоване політичними мотивами і боротьбою за владу», – йдеться у зверненні.

Додамо також, що звернення підтримали 20 інституцій громадянського суспільства.

Захід було організовано Центром зовнішньополітичних досліджень ОПАД, робочою групою з проведення Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього», кампанією «Євронаступ» за підтримки фонду Сергія Бондарчука «Нові традиції».

Довідка

З ініціативою проведення Національного круглого столу задля прогресу у справі євроінтеграції України вперше виступила Юлія Тимошенко у своїх статтях “День Європи” та “67 робочих днів?!”. 20 червня 2013 року громадські діячі, історики, експерти, активісти заявили про те, що розпочинають процес організації Національного Круглого столу “Порозуміння заради європейського майбутнього”.
Серед ініціаторів цього процесу: В.Брюховецький (Почесний Президент НаУКМА), С.Бондарчук (громадсько-політичний діяч), Я.Грицак (професор, УКУ), В.Кіпіані (редактор “Історичної правди”), К.Матвієнко (експерт Корпорації “Гардарика”), В.Мусіяка (професор, правник), С.Романів (громадсько-політичний діяч української діаспори, Австралія), О. Таланчук (Президент Університету “Україна”), О.Кривдик (політолог, активіст), Євген Іхельзон (співкоординатор руху “Ми-європейці”), А.Левус (громадський активіст).
Координатором Наглядової ради Національного круглого столу є В’ячеслав Брюховецький, а Робочу групу очолює Сергій Бондарчук.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair