Європа знайшла альтернативу російському газу

УП

indexАзербайджан в четвер підписав контракти про продаж газу європейським покупцям, запропонувавши альтернативне Росії джерело постачань до кінця десятиліття.

Про це в п’ятницю пише агентство Reuters.

Раніше у 2013 році, азербайджанська держкомпанія ДНКАР та її партнери, включаючи BP і Statoil, вибрали Трансадріатичний трубопровід для потенційних поставок газу до Європи.

ДНКАР повідомила 19 вересня, що покупцями азербайджанського газу з другої фази освоєння каспійського родовища Шах Деніз -2 стануть Shell, Bulgargas, Gas Natural Fenosa, Greek DEPA, німецька E.ON, французька GDF Suez, італійські Hera Trading і Enel і швейцарська AXPO.

“Це революційний контракт, оскільки він дає гарантії поставок до Європи з нового ресурсного регіону на десятиліття вперед, на умовах, відповідних європейським ринковим умовам”, – сказав глава E.ON Global Commodities SE Крістофер Дельбрюк.

Він додав, що контракт E.ON з ДНКАР розрахований на 25 років і передбачає імпорт 40 мільярдів кубометрів газу.

Європейські імпортери намагаються відшукати альтернативу російському Газпрому, чиї контракти прив’язані до ціни на нафту, що, як правило, робить його продукцію дорожче, ніж при закупівлях за спотовими цінами.

Газпром забезпечує чверть потреб Європи в природному газі, експортуючи понад 150 мільярдів кубометрів на рік.