Європарламент рішуче засудив тиск Росії на країни «Східного партнерства»

Укрінформ

middle_6f9c1ccb3993af7f4b2f0e7ad1e18480Євродепутати рішуче засудили політику Росії, спрямовану на перешкоджання політичній асоціації й економічній інтеграції країн «Східного партнерства» з ЄС.

Про це йшлося під час дебатів у Європарламенті, що відбулися у середу у Страсбурзі з питання тиску Росії на країни «Східного партнерства» напередодні проведення Вільнюського саміту у листопаді, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Нині склалася дійсно надзвичайно складна ситуація… І тому неприйнятно, коли така країна, як Росія, використовує, наприклад, чинник ціноутворення на енергоносії з метою впливу, тобто блокування, вільного вибору країни», – охарактеризував актуальні процеси навколо політики Росії, спрямованої на перешкоджання європейській інтеграції країн «Східного партнерства», представник політичної групи Європейської народної партії Ельмар Брок (Німеччина).

На переконання політика, який очолює Комітет у закордонних справах Європарламенту, ЄС на цьому етапі має заохотити країни «Східного партнерства» зробити рішучі кроки, щоб забезпечити успішне проведення Вільнюського саміту у листопаді.

Депутат від Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Лібор Ручек (Чехія) порівняв нинішні дії Росії щодо країн «Східного партнерства» із «холодною війною». «Ми змушені висловити жаль у зв’язку з поведінкою Росії, яка чинить тиск на ці народи методами «холодної війни», розділяючи Схід і Захід, перешкоджаючи підписанню угод про асоціацію та не даючи можливості зробити вільний вибір», – сказав євродепутат.

Він зазначив, що в Україні, Молдові та Грузії напружено працюють над проведенням внутрішніх реформ і над виконанням умов, необхідних для укладання угод про асоціацію. «У Вільнюсі цей процес має бути на даному етапі завершений через підписання угоди з Україною та парафування з Грузією і Молдовою», – переконаний Ручек.

Представник політичної групи Альянсу лібералів і демократів за Європу естонський депутат Крістіна Оюланд також наголосила, що Вільнюський саміт є найважливішою подією у розвитку відносин між ЄС і східними партнерами.

«На жаль, ми вбачаємо небажаний крок з боку Росії, який є чітким свідченням здійснення цілеспрямованого тиску на країни, які вона хоче тримати у сфері своїх інтересів», – сказала К.Оюланд.

Депутат висловила переконання, що Європа має дати відповідь на це. «Солідарність і єдність мають стати ключовими у наших діях упродовж найближчих місяців. Ми мусимо разом виступити проти тиску, саботажу і провокацій Кремля. Ми маємо захистити наших східних партнерів. Ми маємо відкрити наш ринок для молдавських вин», – наголосила естонський політик.

За її словами, у цій ситуації особливо вразливою також є Україна. «Адже без України Євразійський союз буде просто «паперовим тигром», – переконана євродепутат.

Депутат від політичної групи Європейських консерваторів і реформістів Чарльз Теннок (Велика Британія) зазначив, що деякі країни «Східного партнерства», зокрема й Україна, упродовж останніх років доклали вагомих зусиль для розбудови демократії.

Британський політик висловив особливе обурення ситуацією щодо Вірменії, яка, за його словами, була вимушена здійснити розворот до Митного союзу, щоб запобігти наміру Росії підтримати Азербайджан у конфліктному питанні навколо Нагорного Карабаху.

Говорячи про Україну, Теннок висловив упевненість, що Київ має належний запас міцності, щоб протистояти російському тиску в сьогоднішніх умовах.

Позафракційний депутат від Румунії Адріан Северин висловив думку, що Росія в деяких ситуаціях успішно реалізовує свої наміри із запобігання євроінтеграції деяких країн через те, що сам ЄС не надто активно проводить політику сусідства. «Ми повинні бути більш реалістичними і прагматичними у нашій політиці. Саміт «Східного партнерства» у Вільнюсі повинен стати можливістю, яку ми не маємо права втратити», – наголосив румунський політик.

Представник політичної групи Європейської народної партії Яцек Саріуш-Вольський також підкреслив, що ЄС має висловити солідарність і виступити на захист своїх східних партнерів в умовах, коли Росія намагається поставити під сумнів майбутні угоди про асоціації. «Росія провокує виклики також й для ЄС, а не лише для «Східного партнерства», – вважає європарламентарій.

Саріуш-Вольський висловився за рішучу протидію з боку ЄС щодо Росії, у тому числі у формі дипломатичного, політичного й економічного тиску на Москву. «Якщо ми цього не зробимо, то можемо припинити вважати ЄС глобальним актором», – сказав політик.

Інший польський парламентарій, представник Європейських консерваторів і реформістів Павел Коваль зауважив, що політика Росії посприяла об’єднанню Європарламенту. «І заради підтримки країн «Східного партнерства» нам необхідно імпортувати молдавське вино до Євросоюзу. І це буде правильно – зняти торговельні бар’єри, зняти візові заборони. І ми це можемо зробити вже зараз, ще перед самітом. І повинні підписати угоди раніше, якщо хочемо мати відчутний результат», – заявив Коваль.

Як повідомлялося, за результатами дебатів, у четвер Європарламент планує ухвалити резолюцію щодо тиску Росії на країни «Східного партнерства» у контексті Вільнюського саміту у листопаді.

Андрій Лавренюк, БРЮССЕЛЬ. 12 вересня 2013 року.