Міліціонер, який чергував у ніч втечі Мельника, повідомив колегам про зняття браслета, але реакції не було

Dt.ua

68217Черговий міліціонер Києво-Святошинського райвідділу повідомив колегам з Ірпінського райвідділу про вхідний сигнал. Далі мав діяти вже місцевий міліціонер, але в результаті з Мельником ніхто так і не зв’язався.

Міліціонер Києво-Святошинського райвідділу міліції Василь Удовиченко, який вів чергування у ніч втечі екс-ректора Національної податкової академії Петра Мельника, після надходження сигналу з електронного браслета стеження на пульт у дільниці, повідомив колегам з Ірпінського райвідділу про зняття браслета, але реакції не було.

Про це йдеться у висновку внутрішнього службового розслідування генштабу МВС, який було оприлюднено у програмі “Факти тижня” на телеканалі ICTV.

Згідно з документом, отримавши сигнал, Удовиченко повідомив колегам з Ірпінського райвідділу про зняття браслета. Далі повинен був діяти вже місцевий міліціонер Микола Бедрій.

“Бедрій о 21:57 зателефонував черговому Ірпінського міськвідділу міліції, щоб ще раз з’ясувати характер отриманого сигналу і місце знаходження підконтрольної особи, після цього запропонував Удовиченку самому зв’язатися з підконтрольною особою”, – цитує журналіст документ.

В результаті з Мельником або з його родичами ніхто так і не зв’язався.

Удовиченко не зателефонував Мельнику, мотивуючи це незнанням порядку здійснення такого зв’язку, і тим, що протягом дня зв’язок із Мельником підтримувався виключно через Бедрія.

За словами Удовиченка, до його обов’язків чергового райвідділу входив лише прийом від громадян заяв про злочини, а для контролю за сигналами електронних браслетів стеження є окрема посада.

“До системи електронного контролю я не маю абсолютно ніякого стосунку… Ця система не входить у мої функціональні обов’язки”, – заявив Удовиченко.

Але на практиці окремого інспектора, який би стежив за сигналом браслета, у черговій частині немає. Тому ці функції було покладено на чергового частини.

Нагадаємо, Броварський міський районний суд Києва призначив на 30 вересня 2013 р. розгляд кримінального провадження стосовно міліціонерів, яких звинувачують у недбалості, що призвела до втечі обвинуваченого у хабарництві ректора Податкового університету Петра Мельника. У службовій недбалості звинувачують колишнього заступника керівника громадської безпеки Ірпінського райвідділу управління МВС України в Київській області Миколу Бедрія і помічника начальника оперативного відділу чергової частини цього ж райвідділу міліції Василя Удовиченка.

Нагадаємо, ректора Національного університету державної податкової служби Петра Мельника було затримано 27 липня співробітниками міліції у власному кабінеті при отриманні хабара.

1 серпня як запобіжний захід Печерський райсуд призначив Мельнику домашній арешт (адвокати заявляли про погіршення стану його здоров’я).

7 серпня на нього одягли спеціальний браслет, який дозволяє відстежувати переміщення арештованого. У ніч на 9 серпня Мельник зняв браслет і зник у невідомому напрямку.

12 серпня Печерський райсуд дозволив затримати ректора для доставки до суду з метою зміни запобіжного заходу. 14 серпня Мельник був оголошений у міжнародний розшук. Раніше повідомлялося про те, що оголошений у розшук колишній ректор Національної податкової академії Петро Мельникперебуває у місті Сан-Маркос у Каліфорнії (США).