НАТО допоможе Україні знешкодити радіоактивні відходи за 25 мільйонів

index18 вересня 2013 року в м. Брюсселі буде підписано Імплементаційну угоду між Кабінетом міністрів України та Організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів.

Радіоактивні відходи, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні, планують перезахоронити. Як повідомила УНІАН начальник прес-служби Міністерства екології та природних ресурсів України Таїса Калініченко, вартість проекту становить 25 млн доларів. За її інформацію, українську делегацію очолить міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков.

Підписання Імплементаційної угоди створить правові підстави для здійснення за рахунок міжнародної технічної допомоги країн-членів НАТО в рамках Трастового фонду НАТО/ПЗМ комплексу заходів щодо перезахоронення радіоактивних відходів, які утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР, реабілітації території сховищ радіоактивних відходів, у контексті зменшення загрози потенційного розповсюдження радіоактивних відходів та їх негативного впливу на навколишнє середовище та небезпеки для населення. Проект розрахований на чотири роки. Основний пріоритет – знешкодження радіоактивних відходів в Україні.

Знешкодження радіоактивних відходів проводитиметься на дев’яти військових об’єктах в Україні. Радіоактивні відходи в Україні вилучатимуться і вивозитимуться в безпечні місця.

Зазначена угода є першим кроком у механізмі реалізації проектів щодо утилізації й інших типів військових відходів в рамках спільних програм з НАТО, зазначили у Мінприроди.