Після Вільнюсу: Звернення Громадського руху «Ми – європейці»

cropped-logo2Громадський рух  «Ми – європейці» вимагає від українського політикуму створення дієвих механізмів імплементації Угоди про асоціацію, яка, ми впевнені, буде підписана на Саміті  Україна – ЄС у Вільнюсі.

Ми мусимо зробити все для того, щоб Угода про асоціацію, за підписання якої українці послідовно борються кілька останніх років, не стала просто ширмою для окремих політиків та зоною вільної торгівлі для окремих олігархів.  В українському суспільстві існує занепокоєння, що влада, та й весь політикум, може виявитися недостатньо послідовною у реальному втіленні Угоди і намагатиметься зберегти в Україні звичні та комфортні для неї порядки. Це занепокоєння поділяють і наші європейські партнери. Саме тому вони поставили вимогу підготувати Програму імплементації Угоди про асоціацію як один з ключових пунктів підготовки до підписання Угоди. І ця вимога досі не виконана, що свідчить про обґрунтованість таких побоювань.

Угода про асоціацію – це шанс на реформування неефективної української економіки, на зростання добробуту громадян України. Водночас неправильно зводити переваги Угоди про асоціацію лише до економічних показників. Ця угода надзвичайно важлива для України з точки зору тих змін, що вона несе у соціальну, гуманітарну та правову політику держави.

Верховенство права,  справедливе судочинство, економічна конкуренція,  безумовне забезпечення прав і свобод громадян, підконтрольні громаді органи влади – це неповний перелік тих європейських цінностей, які повинні прийти в Україну разом з Угодою про асоціацію.

Але Угоду треба не лише підписати та ратифікувати, її слід виконувати. Для цього необхідне прийняття низки законів, сотень інших нормативних актів, запровадження нових стандартів, тощо. Реалізація Угоди неможлива без створення відповідних дієвих інституцій, без важкої праці провідних експертів для розробки та втілення відповідних стратегій вже сьогодні.

Тому ми наголошуємо: «Життя після Вільнюського Саміту не закінчується, воно лише починається!». Всі ми повинні не заспокоюватись, а лише посилювати тиск на владу та політиків.

Підписання Угоди це важливий, але лише перший крок на шляху до повернення України в єдину європейську сім’ю. Подальший рух буде куди складнішим. Він вимагатиме вже не зобов’язань, а конкретних дій. І до цього потрібно бути готовим вже сьогодні.

6 вересня 2013 року